Το Tai Chi μειώνει τις φλεγμονές και το ψυχολογικό στρες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014, 09:49
Το Tai Chi μειώνει τις φλεγμονές και το ψυχολογικό στρες
Έρευνα επιστημόνων από πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς «Semel» δείχνει ότι οι ασκήσεις διαλογισμού Tai Chi μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής στον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychotherapy and Psychosomatics».

Στους ενήλικες τα υψηλά επίπεδα μοναξιάς ή/και ψυχολογικού στρες συνδέονται με την αυξημένη δραστηριότητα του μοριακού παράγοντα NF-κB. Πρόκειται για έναν παράγοντα που ρυθμίζει τη δραστηριότητα των γονιδίων που κωδικοποιούν τις πολλαπλές φλεγμονώδεις κυτοκίνες και τα επίπεδα του στρες στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Οι ασκήσεις σωματικής και νοητικής διέγερσης και διαλογισμού με την τεχνική του Tai Chi αποδείχτηκε ότι επιδρούν με τέτοιον τρόπο στον οργανισμό, ώστε μειώνουν τους δείκτες της φλεγμονής και τη δραστηριότητα των γονιδίων που φέρουν τον παράγοντα NF-κΒ.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 26 συμμετεχόντων ηλικίας 60 ετών και πάνω, οι οποίοι είχαν μια μοναχική ζωή. Κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων, ορισμένοι από αυτούς ακολούθησαν ένα ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων διαλογισμού Tai Chi με συνεδρίες των δύο ωρών και ενώ στο παρελθόν δεν είχαν καμία επαφή με τη συγκεκριμένη τεχνική διαλογισμού.

Τόσο πριν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία όσο και αφότου ολοκληρώθηκε, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κλήθηκαν και τις δύο φορές να συμπληρώσουν και ένα ειδικό τεστ ψυχολογικής αξιολόγησης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν το πρόγραμμα Tai Chi μείωσαν το επίπεδο ψυχολογικού στρες στον οργανισμό τους. Μάλιστα, είχαν και μειωμένη δραστηριότητα του παράγοντα NF-κΒ συγκριτικά με την κατάστασή τους πριν ξεκινήσει το πείραμα των 12 εβδομάδων.

Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες που δεν ακολούθησαν το πρόγραμμα Tai Chi δεν κατάφεραν να μειώσουν το ψυχολογικό τους στρες, ενώ και οι δείκτες δραστηριότητας του NF-κΒ παρέμειναν σταθεροί.

Πηγή: govastileto.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014, 09:49