Το χρώμα των μαλλιών μας είναι δείκτης και για την κατάσταση της υγείας μας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, 09:04
Το χρώμα των μαλλιών μας είναι δείκτης και για την κατάσταση της υγείας μας
Το φυσικό χρώμα των μαλλιών μιας γυναίκας αποκαλύπτει πολλά πράγματα για αυτήν. Μέχρι τώρα έχουν παρουσιαστεί έρευνες επί ερευνών για το τι δείχνει το χρώμα των μαλλιών για τον γυναικείο χαρακτήρα. Οι επιστήμονες όμως υποστηρίζουν ότι το χρώμα των μαλλιών μας είναι δείκτης και για την κατάσταση της υγείας μας. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνει για να θωρακίσει τον οργανισμό της μια ξανθιά και τι μια μελαχρινή;

Συμβουλές για ξανθιές

Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια οφθαλμική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση, και οι ξανθιές εμφανίζονται ακόμα πιο επιρρεπείς σε αυτήν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, διατροφή πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη -δύο θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται στα αυγά, το σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά- μπορούν να προστατέψουν την υγεία των ματιών. Την ίδια στιγμή, οι ξανθιές μοιάζουν να απειλούνται περισσότερο από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και τυχόν μελανώματα, αφού ο οργανισμός τους παράγει λιγότερη μελανίνη, αφήνοντας το δέρμα τους και κυρίως το κρανίο τους απροστάτευτο. Για τον λόγο αυτό συστήνεται η χρήση αντηλιακών προϊόντων, ενώ απαραίτητο κρίνεται και το καπέλο.

Συμβουλές για καστανές

Με εντονότερη τριχόπτωση κινδυνεύουν οι καστανομάλλες, αφού σε γενικές γραμμές οι σκουρόχρωμες τρίχες είναι πιο παχιές αλλά και πιο αραιές. Διατροφή πλούσια σε σίδηρο -κόκκινο κρέας, δημητριακά, όσπρια- μπορεί να προλάβει την αραίωση σε μεγάλο βαθμό. Από την άλλη μεριά, πολύτιμη αποδεικνύεται και η βιταμίνη C, ιδίως για τις καστανομάλλες καπνίστριες. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η αυξημένη παραγωγή μελανίνης από τον οργανισμό τους εμποδίζει το συκώτι να μεταβολίσει γρήγορα τη νικοτίνη, εντείνοντας έτσι την εξάρτησή τους σε αυτήν. Η βιταμίνη C, όμως, προστατεύει την υγεία του ήπατος.

Συμβουλές για κοκκινομάλλες

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι κοκκινομάλλες παρουσιάζουν μια κληρονομική γονιδιακή μετάλλαξη που τις καθιστά πιο ανθεκτικές στα φάρμακα τοπικής και γενικής αναισθησίας. Έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 20% μεγαλύτερη δόση φαρμάκου για να είναι αποτελεσματικό. Η ίδια γονιδιακή μετάλλαξη μοιάζει να τις κάνει πιο επιρρεπείς και στην προσβολή από τη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, γι’ αυτό συστήνεται να ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φυλλικό οξύ.

Πηγή: ygeianews.gr
Επιμέλεια: Μαίρη Κιλικίδου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, 09:11