Διαρκώς ακούμε γύρω μας για ανθρώπους που αποφάσισαν να κόψουν το τσιγάρο και «έβαλαν» κιλά.
Υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν το τσιγάρο απαραίτητο για τη διατήρηση του χαμηλού σωματικού τους βάρους.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που φαντάζεστε. Αμερικανοί ερευνητές στο πανεπιστήμιο Yale πραγματοποίησαν δοκιμές σε ποντίκια. Χορήγησαν στα πειραματόζωα νικοτίνη σε ενέσιμη μορφή και είδαν ότι η ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν αυξήθηκε, μέσα στις 3 επόμενες εβδομάδες, σημαντικά. Η εξήγηση που προτάθηκε από τους ερευνητές είναι ότι πιθανότατα η νικοτίνη έχει μια επίδραση στα κέντρα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την όρεξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει, όμως, να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

1. Η διακοπή του καπνίσματος δεν συνεπάγεται και άμεση απομάκρυνση της νικοτίνης από τον οργανισμό. Η νικοτίνη σαν ουσία παραμένει στο στόμα μας για περισσότερο χρονικό διάστημα. Άρα πιθανότατα και η επίδρασή της να κρατάει πιο πολύ καιρό, άσχετα αν σταματήσουμε το κάπνισμα.

2. Η διαδικασία του καπνίσματος για πολλούς ανθρώπους είναι μια αντίδραση στο συναίσθημα της αμηχανίας. Πιθανότατα για κάποιους το κάπνισμα να αντικαταστάθηκε από τη διαδικασία λήψης τροφής (τσιμπολόγημα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Η κίνηση να βάζει το τσιγάρο στο στόμα ο καπνιστής μπορεί αυθόρμητα και ασυναίσθητα να βρήκε υποκατάστατο στην κίνηση «βάζω το χέρι στο στόμα με τροφή».

Ο καθένας μπορεί να επιχειρηματολογήσει υπέρ της μιας ή της άλλης εκδοχής. Το δεδομένο που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση είναι ότι το κάπνισμα σκοτώνει. Υπάρχουν αναρίθμητα επιστημονικά δεδομένα που το αποδεικνύουν. Υπάρχουν χιλιάδες έρευνες που δείχνουν την στενή σχέση του τσιγάρου με πολλές θανάσιμες για τον άνθρωπο παθήσεις. Καρκίνος, καρδιοπάθειες, αναπνευστικές δυσλειτουργίες, είναι στην κορυφή μιας μακριάς και θανατηφόρας λίστας.

Αν κάποιος φοβάται να κόψει το τσιγάρο για να μην παχύνει τότε κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να καταπολεμήσει την όρεξή του για φαγητό.
Για το κάπνισμα, όμως, μπορεί και πρέπει να κάνει μόνο ένα. Να το κόψει.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης