Βουητό: Μάθετε τις αιτίες που το προκαλούν

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012, 12:11
Βουητό: Μάθετε τις αιτίες που το προκαλούν

Οι εμβοές, όπως είναι ο ιατρικός όρος για το βουητό που συχνά ακούμε στα αυτιά μας, μπορεί να μας ταλαιπωρούν και να δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς οι αιτίες είναι οι εξής: Οι εμβοές δεν είναι ήχοι που προέρχονται από το περιβάλλον, μπορούν δηλαδή να υπάρχουν ακόμα κι όταν δεν υπάρχει θόρυβος, ενώ καθένας τις «ακούει» με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετική ένταση και συχνότητα. Μπορεί να οφείλονται σε έκθεση σε θόρυβο, τραυματισμούς ή φλεγμονές των αυτιών, βαρηκοΐα, διαταραχές της αιμάτωσης, παθήσεις αυχένα και δοντιών, υπέρταση, συγκεντρωμένη ποσότητα κυψελίδας (κερί) στο αυτί αλλά και σε άγχος.

Για πρόκληση εμβοών έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί και διάφορα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα όπως η ασπιρίνη. Ωστόσο το πρόβλημα εμφανίζεται συνήθως σε άτομα 50-60 χρόνων, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των εμβοών και της φυσιολογικής ελάττωσης της ακουστικής ικανότητας με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, για να τις αντιμετωπίσουμε, εκτός από την απομάκρυνσή μας από πηγές θορύβου, μπορούμε να έχουμε ακουστική θεραπεία, βοηθά στη μερική συγκάλυψη των εμβοών και συνίσταται στη χρήση CD που παράγει το λεγόμενο «λευκό θόρυβο», δηλαδή ήχους διαφόρων συχνοτήτων και εντάσεων. Με ασκήσεις χαλάρωσης όπου συνιστώνται στην περίπτωση που οι εμβοές οφείλονται στο άγχος.

Με φάρμακα που ανάλογα με το αίτιο των εμβοών ακολουθείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να περιλαμβάνει και αγχολυτικά, αντιισταμινικά, τοπικά αναισθητικά φάρμακα κ.ά.

Τέλος σε περίπτωση που οι εμβοές επιμείνουν παρόλες τις μεθόδους που θα συστήσει ο γιατρός σας, υπάρχει η λύση της ιοντοφόρησης (έγχυση φαρμάκων μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος), η οποία μπορεί να συμβάλει στη μείωση και σε ένα μικρό ποσοστό ακόμα και στην εξάλειψη των εμβοών.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012, 12:11