Τις μέρες αυτές της νηστείας μέχρι το Πάσχα, ο χαλβάς έχει την… τιμητική του στο καθημερινό τραπέζι.

Πρόκειται για ένα δημοφιλές γλύκισμα, που συναντάται σε διάφορες ποικιλίες σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Στην ελληνική κουζίνα πιθανολογείται ότι πέρασε προς το τέλος του 12ου αιώνα. Υπάρχουν τρεις τύποι χαλβάδων στην Ελλάδα, ο σησαμένιος, ο σιμιγδαλένιος και ο Φαρσάλων. Το είδος χαλβά που ξεχωρίζει για τη διατροφική του αξία είναι ο σησαμένιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρασκευάζεται με βασικά υλικά το ταχίνι και μια γλυκαντική ουσία, που συνήθως είναι σιρόπι ζάχαρης και σπανιότερα φρουκτόζη, μέλι ή χαρουπόμελο (ή συνδυασμό των παραπάνω). Μπορείτε να τον βρείτε σκέτο, με κακάο ή ξηρούς καρπούς.

Πέρα από τη θερμιδική του αξία (50 γραμμάρια χαλβά αποδίδουν 240 θερμίδες), έχει υψηλή θρεπτική αξία λόγω του ταχινιού. Τα 50 γραμμάρια χαλβά περιέχουν 4,5 γραμμάρια πρωτεΐνης (1/4 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), 17 διαφορετικά αμινοξέα, μεταξύ άλλων λευκίνη και αργινίνη.

Μόλις το 10% των λιπαρών του είναι κορεσμένο λίπος, περιέχει ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, γνωστά για την καρδιοπροστατευτική τους δράση καθώς και φυτοστερόλες που συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα LDL ( «κακής χοληστερόλης») και υψηλότερα επίπεδα HDL («καλή χοληστερόλη»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ταχίνι είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του σώματος, προωθούν την υγιή ανάπτυξη και διαίρεση των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της αναιμίας. Μπορούν επίσης να υποστηρίξουν και να αυξήσουν τον μεταβολισμό, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα και να συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς δέρματος και μυϊκού τόνου.

Το ταχίνι συνιστά επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β1, βιταμίνης Ε, χαλκού, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου και ασβεστίου. Το σησαμέλαιο επίσης είναι σημαντική πηγή φυτοοιστρογόνων, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ο σησαμένιος χαλβάς δεν αποτελεί απλώς ένα νηστίσιμο έδεσμα, αλλά μια παραδοσιακή τροφή μεγάλης διατροφικής αξίας με ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Μια τροφή που χαρίζει υγεία και γεύση για μικρούς και μεγάλους ως επιδόρπιο ή κολατσιό όλες τις ώρες της ημέρας, τη Σαρακοστή αλλά και κάθε εποχή.

Πηγή: MEDIΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης