Τα αντιψυχωσικά φάρμακα δεν πρέπει να αποτελούν την πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση των νέων ασθενών που απειλούνται από σοβαρά ψυχωτικά επεισόδια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σχιζοφρένεια. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο site του «British Medical Journal».

Σύμφωνα με τους ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Γλασκόβης, του Birmingham, του Cambridge και του East Anglia υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου του Manchester, η συμβουλευτική ψυχοθεραπεία, και όχι τα φάρμακα, μπορεί να μειώσει την ένταση, τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ψυχωτικών συμπτωμάτων (όπως οι ψευδαισθήσεις και οι παραληρητικές ιδέες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές παρακολούθησαν νέους συμμετέχοντες ηλικίας 14- 35 ετών, στους οποίους παρείχαν εβδομαδιαίες συνεδρίες συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας συμπεριφορικού τύπου για ένα χρονικό διάστημα, όχι μεγαλύτερο των 6 μηνών. Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονταν σε ετήσια βάση για ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα διεθνή στοιχεία, εκτιμάται ότι το 40-50% των ατόμων που έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν ψύχωση σε νεαρή ηλικία θα κάνει τη «μετάβαση» και πράγματι θα παρουσιάσει ψύχωση. Ωστόσο, στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, όπου τα άτομα που θεωρούνται επιρρεπή στην εκδήλωση ψύχωσης ακολούθησαν συνεδρίες συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 8%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της έρευνάς τους οδηγούν στη διαπίστωση ότι τα αντιψυχωσικά φάρμακα δεν πρέπει να αποτελούν την πρώτη επιλογή για τους νεαρούς ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πολύ μικρότερο ποσοστό μετάβασης από ό,τι είχε βρεθεί σε προηγούμενες έρευνες και αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στη συνταγογράφηση αντιψυχωσικών φαρμάκων σε νέους, καθώς μόνο ο ένας στους δέκα τελικά θα παρουσιάσει ψύχωση» εξηγεί ο καθηγητής Andrew Gumley που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης