Η αγκινάρα, πέρα από εξαιρετικό λαχανικό αποτελεί επίσης και ένα πολύτιμο φάρμακο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αρκετά φαρμακευτικά προϊόντα ακόμα και καλλυντικές κρέμες έχουν βάση την αγκινάρα.
Περιέχει βιταμίνες Α, C, του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και φώσφορο.
Καθαρίζει το αίμα και μειώνει τη χοληστερίνη, τονώνει την καρδιά, ωφελεί τα νεφρά, το συκώτι και βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, των ρευματισμών και της παχυσαρκίας.
Εκτός από υγιεινή είναι και διαιτητική αφού τα 100 γραμμάρια ωμής ή βραστής αγκινάρας έχουν μόλις 44 θερμίδες.
Τρώγετε ωμή ή μαγειρεμένη. Βρασμένη όμως χάνει σχεδόν εντελώς τις ιδιότητές της, γι αυτό είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ωμή.