Η διαταραχή πανικού είναι από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις, κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει αιφνίδια και απρόσμενα επεισόδια έντονου φόβου και άγχους.

Τα επεισόδια αυτά ονομάζονται κρίσεις πανικού και η διάρκειά τους μπορεί να είναι από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες. Εκδηλώνονται χωρίς καμία προειδοποίηση και η αιτία έναρξής τους μπορεί να μην είναι συνειδητά γνωστή.

Αυτό το συναίσθημα του έντονου φόβου συνοδεύεται από έντονες σωματικές αισθήσεις όπως:

– δυσκολία στην αναπνοή
– ζαλάδα
– έντονη ταχυπαλμία
– πόνο στο στήθος
– τρέμουλο
– ξαφνική εφίδρωση
– μούδιασμα
– δυσκολία στην όραση
– αίσθημα αποκοπής από την πραγματικότητα.

Έρευνες δείχνουν ότι η κρίση πανικού είναι συχνά ένα σύμπτωμα συσσωρευμένου στρες.
Αρκετοί άνθρωποι που έχουν βιώσει κρίσεις πανικού αναφέρουν ότι αυτό τους είχε συμβεί για παράδειγμα σε περιόδους έντονου στρες, ύστερα από μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους (όπως π.χ. μετακόμιση, διαζύγιο), όταν αρρώστησε ή πέθανε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή όταν είχαν βιώσει μια τραυματική εμπειρία, είτε στην παιδική είτε στην ενήλικη ζωή τους.

Η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης ή/και αλκοόλ, οι ορμονικές αλλαγές και η έντονη αίσθηση πείνας φαίνεται επίσης να επηρεάζουν.

Μπορεί ο πανικός να με βλάψει;

Όχι. Αν και η αίσθηση του πανικού μπορεί να είναι ακόμα και πολύ δυσάρεστη, ωστόσο δεν μπορεί να σε βλάψει. Από μόνες τους αυτές οι εκδηλώσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές.
Είναι οι ίδιες εκδηλώσεις που μπορεί κανείς να βιώσει όταν βρεθεί μπροστά σε έναν πραγματικό κίνδυνο, σε μια πραγματικά απειλητική κατάσταση.

Η διαφορά, λοιπόν, είναι ότι στην κρίση πανικού εκδηλώνονται τα ίδια αισθήματα. Αυτή τη φορά, όμως, σε μια συνηθισμένη κατάσταση – κάτι δηλαδή σαν «ψεύτικος συναγερμός», που χτυπάει άκαιρα χωρίς να υπάρχει παραβίαση στο σπίτι.

Πολύ συχνά τα συμπτώματα του πανικού παράγουν τόση ανησυχία και στρες, ώστε να γίνονται τελικά πρόβλημα τα ίδια τα συμπτώματα παρά ο λόγος που τα προκάλεσε.

Η αντιμετώπιση

Το να καταλάβεις τι συμβαίνει στην κρίση πανικού είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στη διαχείριση και αντιμετώπισή της. Ωστόσο, αν είναι μια εμπειρία που τη βιώνεις συχνά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα ήταν ίσως χρήσιμο να σκεφτείς το ενδεχόμενο να ζητήσεις και επαγγελματική βοήθεια.

Παρόλο που οι κρίσεις πανικού μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής σου σε πολλούς τομείς, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Πηγή: iatronet