Μπορεί πρόσφατες έρευνες να έδειξαν πως οι γυναίκες που παρουσιάζουν συχνά ημικρανίες έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, οι ημικρανίες ωστόσο παραμένουν ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση και να κάνει την καθημερινότητά σας δύσκολη.
Σύμφωνα με έρευνα, έως και το 20% του ελληνικού πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα χρόνιων ημικρανιών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ισχυρίστηκαν πως, όταν πάθαιναν κρίσεις ημικρανίας, είχαν καταναλώσει συγκεκριμένες τροφές.
Τροφές που ενοχοποιούνται:
- Μπανάνα
- Αβοκάντο
- Μαριναρισμένα λαχανικά
- Τουρσί
- Ορισμένα είδη τυριών
- Θαλασσινά
- Κόκκινο κρασί
Oι τροφές αυτές δεν προκαλούν σε όλες τις γυναίκες ημικρανίες. Αυτό για τους επιστήμονες είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού κάθε οργανισμός αδρανοποιεί διαφορετικά τις αμίνες που περιέχονται σε αυτές τις τροφές.
Οι αμίνες δίνουν τη γεύση και το άρωμα στις τροφές και έχουν σχετιστεί με την εμφάνιση των ημικρανιών. Ο λόγος είναι πως κάποιες από αυτές, όπως η ισταμίνη, η φενυλεθυλαμίνη και η τυραμίνη, μεταβολίζονται δυσκολότερα από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να περνούν στο αίμα και να προκαλούν έντονους πονοκεφάλους.
Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για τις ημικρανίες:
- Κληρονομικότητα
- Στρες
- Ορμονικές αλλαγές
- Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου
- Έλλειψη ύπνου
- Παράλειψη γευμάτων
- Εξαντλητική δίαιτα
Τι μπορείτε να κάνετε:
Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να σημειώνετε ποιες ήταν οι συνθήκες στη δουλειά και τι είχατε φάει όταν σας «έπιασαν» ημικρανίες. Καλό θα ήταν παράλληλα να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, να γυμνάζεστε και να προσπαθήσετε να περιορίσετε το στρες. Έτσι θα παρατηρήσετε πότε εμφανίζεται το πρόβλημα και αν ενταθεί και χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποιο παθολόγο, θα τον βοηθήσετε πολύ, παρουσιάζοντάς του έτοιμο το «ιστορικό» σας.