«Χορτοφαγικές Δευτέρες» προτείνουν οικολόγοι και οπαδοί της υγιεινής διατροφής ως αντίδοτο στην υπερκατανάλωση κρέατος που χαρακτηρίζει τον αμερικανικό τρόπο ζωής. «Χορτοφαγικές Δευτέρες» υποστηρίζουν και οι δημοτικές αρχές του Σαν Φαρανσίσκο και της Ουάσινγκτον ως μέσο για την καταπολέμιση της παιδικής παχυσαρκίας και σειράς άλλων προβλημάτων υγείας, που αποδίδονται στην δυσανάλογα μεγάλη κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης.
Τώρα, στο χορό μπαίνουν ομαδικά και οι εστιάτορες του Ασπεν, του φημισμένου χιονοδρομικού κέντρου. Οι επαγγελματίες, που είδαν τα έσοδά τους να παίρνουν την κάτω βόλτα λόγω της οικονομικής κρίσης, αποφάσισαν να αναβιώσουν την χίπικη παράδοση της περιοχής -καταφύγιο καλλιτεχνών και γραφιάδων στη δεκαετία του ’70- κάθε Δευτέρα. Βέβαια, μην περιμένετε να βρείτε στα μενού των (ακριβούτσικων) καταστημάτων του Ασπεν μαύρο ρύζι και φύτρο σιταριού -τα best sellers χορτοφαγικά πιάτα των 70’s. Ο κατάλογος είναι προσαρμοσμένος στο μέτρο της σύγχρονης, εκλεπτυσμένης γκουρμέ κουλτούρας, της υψηλής, οικονομικής στάθμης πελατείας και των γυναικών θαμώνων, που έδειχναν πάντα προτίμηση σε σαλάτες και χορτοφαγικά πιάτα.
Οι αντιδράσεις, φυσικά, δεν έλειψαν. Πολλοί θεώρησαν ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θέτουν σε αμφισβήτηση το δικαίωμα του καθενός να επιλέγει τι τρώει. Αλλοι ανησυχούν ότι οι ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών στην περιοχή θα εκλάβουν τις «Χορτοφαγικές Δευτέρες» ως εχθρική κίνηση. Γι αυτό οι επαγγελματίες σπεύδουν τα εξηγηθούν: «Δεν είμαστε όλοι χορτοφάγοι ούτε προσπαθούμε να μυήσουμε κανένα σε ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Κάνουμε απλώς μία πρόταση υγιεινής διατροφής, την οποία υποστηρίζει και η ιατρική κοινότητα». Και, επιπλέον, μια πρόταση για οικονομικότερες εξόδους. Οπως άλλωστε επισημαίνει γνωστός, τοπικός σεφ, «το παν είναι να φέρεις τον πελάτη στο μαγαζί».
Πηγή: gynaikamag.gr
