Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Ένα ντοκιμαντέρ-υπερπαραγωγή σχετικά με τις επερχόμενες απώλειες ανθρώπινων ζωών που μετρώνται πλέον σε εκατοντάδες εκατομμύρια και προκαλούνται από το κάπνισμα, σε συνδυασμό με την πολεμική που δέχεται η πιο εύκολη και ασφαλή εναλλακτική του, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που θα μπορούσε να αποτρέψει το παγκόσμιο «μακελειό», προετοιμάζεται στις ΗΠΑ και ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων πολιτών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ «A Billion Lives» («Ένα Δισεκατομμύριο Ζωές») το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε ολόκληρο κίνημα. «Πρόκειται για έναν συνασπισμό ανθρώπων που πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να πεθάνουν εξαιτίας των χρημάτων και της διαφθοράς. Είναι μια Ιδέα, ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να επιλέγουν ασφαλή υποκατάστατα του τσιγάρου. Είναι μια πρόκληση να αλλάξει το στάτους κβο», αναφέρουν οι δημιουργοί του, ενώ ο διευθυντής και παραγωγός του, Aaron Biebert παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο zougla.gr. 

​Ο αριθμός του ενός δισεκατομμυρίου δεν είναι τυχαίος – είναι η πρόβλεψη των επιστημόνων για τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας του καπνίσματος τον 21ο αιώνα.
Ο αριθμός του ενός δισεκατομμυρίου δεν είναι τυχαίος – είναι η πρόβλεψη των επιστημόνων για τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας του καπνίσματος τον 21ο αιώνα. Όπως και το γεγονός ότι παρά τα έγκυρα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% ασφαλέστερο του καπνού, οι κυβερνήσεις, οι βιομηχανίες αλλά και… Οργανισμοί Υγείας, σαμποτάτουν ουσιαστικά την προώθησή του, που σύμφωνα με τους δημιουργούς, θα μπορούσε να αποτρέψει όλους αυτούς τους θανάτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα γυρίσματα έγιναν σε πολλές χώρες (συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας) και στις πέντε ηπείρους και η πρεμιέρα θα γίνει στις αρχές του 2016. Περιλαμβάνει συνεντεύξεις δεκάδων επιστημόνων και διαμορφωτών κοινής γνώμης, ακόμα και πρώην εργαζόμενων στις καπνοβιομηχανίες και σε άλλους φορείς, ντοκουμέντα και στοιχεία. Σημειώνεται ότι το Facebook είχε λογοκρίνει τη διαδικτυακή καμπάνια που είχε γίνει τους πρώτους μήνες των γυρισμάτων, όμως μετά τη γενική κατακραυγή που ακολούθησε, πήρε πίσω την απόφαση.

Οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ την πρώτη ημέρα των γυρισμάτων, στις αρχές του 2015
Δείτε για πρώτη φορά το τρέϊλερ στα ελληνικά που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της συνέντευξης στο zougla.gr:

Το zougla.gr πήρε αποκλειστική συνέντευξη από τον διευθυντή και παραγωγό του ντοκιμαντέρ, Aaron Biebert.

Zougla.gr: Ο σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η ανάδειξη του πιο δημοφιλούς εναλλακτικού μέσου καπνίσματος, του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Πώς είστε τόσο σίγουροι ότι πρόκειται για μια τόσο ασφαλή και ενδεδειγμένη λύση, δεδομένης της διχογνωμίας που επικρατεί μέχρι σήμερα στην επιστημονική κοινότητα για το θέμα;

Aaron Biebert: Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πιο ασφαλές εναλλακτικό μέσο του καπνίσματος από τη διακοπή του καπνίσματος. Ωστόσο, παρά τα στοιχεία των επιστημονικών ερευνών, τους φόρους και τους περιορισμούς στο κάπνισμα τα τελευταία 25 χρόνια, το μόνο που βλέπουμε είναι η αύξηση του αριθμού των καπνιστών παγκοσμίως. Στη χώρα σας την Ελλάδα, οι 4 στους 10 πολίτες πάνω από 15 είναι καπνιστές! Ο μέσος Έλληνας καπνιστής καπνίζει περίπου 3.000 τσιγάρα το χρόνο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Προφανώς δεν είναι η εξάρτηση από τη νικοτίνη, αλλιώς θα έπιαναν οι μέθοδοι με τις τσίχλες ή τα τσιρότα νικοτίνης. Όλοι ξέρουν ότι αυτοί είναι πολύ πιο ασφαλείς τρόποι λήψης νικοτίνης, όμως δεν βλέπουμε εξαρτημένους από τη νικοτίνη να αναζητούν τα τσιρότα στα φαρμακεία. Ελάχιστοι άνθρωποι είναι εξαρτημένοι από αυτές τις «καθαρές» μορφές λήψης νικοτίνης.

Αντίθετα, οι καπνιστές είναι εξαρτημένοι από κάτι άλλο. Πρόκειται για έναν συνδυασμό δράσεων, χημικών, αλλά και συνήθειας. Επίσης, πρόκειται για μια κοινωνική δράση, να κάνεις κάτι όταν έχεις άγχος. Κι έτσι συνεχίζουν να καπνίζουν παραβλέποντας το γεγονός ότι οι μισοί θα πεθάνουν από αυτή τη συνήθεια.

​«Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν ο κάθε επιστήμονας που έχει ερευνήσει το άτμισμα συμφωνεί ότι είναι πολύ πιο υγιεινό από το κάπνισμα»Κι εδώ έρχεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα, που προσφέρει τα κοινωνικά οφέλη που θέλει ο καπνιστής, παρέχει δράση «από το χέρι στο στόμα», διατηρεί τη συνήθεια και δίνει κάτι στον άνθρωπο που είναι αγχωμένος. Τα ακούμε όλα αυτά από χιλιάδες κόσμου που έκοψαν το κάπνισμα όταν ξεκίνησαν το άτμισμα, ενώ πολλοί ακόμα περιόρισαν το τσιγάρο δραστικά.

Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν ο κάθε επιστήμονας που έχει ερευνήσει το άτμισμα συμφωνεί ότι είναι πολύ πιο υγιεινό από το κάπνισμα. Δεν υπάρχει καύση. Δεν υπάρχουν οι 4.000 χημικές και τοξικές ουσίες, που υπάρχουν στο τσιγάρο. Ακόμα και οι πιο πολέμιοι του ηλεκτρονικού τσιγάρου, λένε ότι δεν υπάρχει καν θέμα για το ποιο είναι λιγότερο βλαβερό. Το μόνο ερώτημα είναι το «πόσο».

Κι όμως, οι φορείς που ασχολούνται με τον καρκίνο και οι οργανισμοί υγείας ζητούν απαγορεύσεις και περιορισμούς για το ηλεκτρονικό τσιγάρο! Χρησιμοποιούν τακτικές φόβου για να δημιουργήσουν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες που προκαλούν αμφιβολία.

Γιατί;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Το χρήμα είναι ο μεγαλύτερος.

Συνέντευξη με τον Hon Lik, τον 'πατέρα' του σύγχρονου ηλεκτρονικού τσιγάρου

Αναφέρετε ότι μεγάλα συμφέροντα και κρατικοί οργανισμοί προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Έχετε επαρκείς ενδείξεις για αυτό; Με ποιον τρόπο αναδεικνύετε αυτή την άποψη μέσα από το ντοκιμαντέρ σας;

Ναι, ακριβώς αυτή είναι η κατάσταση και παρουσιάζουμε ατράνταχτα επιχειρήματα για αυτή τη θέση στο ντοκιμαντέρ. Θα δείτε συνεντεύξεις με ανθρώπους που προηγουμένως εργάζονταν για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Παγκόσμια Φαρμακευτική Ένωση, την Αμερικάνικη Ένωση για τον Καρκίνο καθώς και σε μεγάλες καπνοβιομηχανίες. Έχουμε στοιχεία και ντοκουμέντα, καθώς και αρχειακό υλικό που τα αποδεικνύει.Για πρώτη φορά στην ιστορία, ενώνουμε και αναδεικνύουμε όλη αυτή την πληροφορία για να δείξουμε πως εργάζονται όλοι αυτοί για να αντιμετωπίσουν την άνοδο του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Μια 'πηγή' που εξηγεί τις διεφθαρμένες αποφάσεις υπέρ του καπνίσματος, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της...

Περιγράψτε μας τι συνέβη με το Facebook και πώς τελικά κερδίσατε την άρση της λογοκρισίας από αυτό.

Το Facebook μας έστειλε ένα μήνυμα που μας έλεγε ότι δεν μπορούμε να διαφημίζουμε το ντοκιμαντέρ μας γιατί μας θεωρούν κάτι σαν… προϊόν καπνού. Αυτό προφανώς ήταν παράλογο, οπότε όταν απέρριψαν τα επιχειρήματά μας και μας ανακοίνωσαν ότι η απόφασή τους είναι τελεσίδικη, εμείς την δημοσιεύσαμε.

Περίπου 100.000 άνθρωποι είδαν τη διαμαρτυρία, που περιλάμβανε και μια καμπάνια, και πολλοί από αυτούς έγραψαν άρθρα σε blogs, ενώ άλλοι άλλαξαν και τις φωτογραφίες του προφίλ τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Facebook. Μέσα σε τρεις μέρες δεχτήκαμε ένα μήνυμα από κάποιον που εργαζόταν στο Facebook που μας έλεγε ότι άκουσαν την κατακραυγή και ήθελαν να «διορθώσουν» τα πράγματα.

Εντυπωσιάστηκα πραγματικά από το γεγονός ότι διόρθωσαν το λάθος τους, κι έτσι δεν θέλω να τους δαιμονοποιήσω. Πρόκειται για μια τεράστια εταιρία που κάνει λάθη. Τελικά, θα θέλαμε να τους δούμε να σταματήσουν να λογοκρίνουν άλλους παρόμοιους σκοπούς. Κάθε φορά που δεν αναδεικνύονται οι εναλλακτικές του καπνίσματος μέθοδοι, το τσιγάρο κερδίζει. Ελπίζω ότι το ντοκιμαντέρ μας θα τους κάνει να ξανασκεφτούν την πολιτική τους και θα σταματήσουν να προστατεύουν τον καπνό…

Ομιλία του Aaron Biebert σε διεθνές φόρουμ στο Παρίσι

Τι να περιμένουμε να δούμε και πότε; Μπορούμε να μάθουμε τις τοποθεσίες των γυρισμάτων σας και τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στο ντοκιμαντέρ;

Ταξιδέψαμε σε όλο τον κόσμο για να ενώσουμε τη συλλογική γνώση μιας ετερόκλητης ομάδας ανθρώπων, επιστημόνων, γιατρών, διαμορφωτών κοινής γνώμης και ηγετών. Μας είπαν για την ιστορία του καπνίσματος, του ατμίσματος, την ασφάλειά του, τον πόλεμο εναντίον του και ποιοι εμπλέκονται σε όλα αυτά. Οι δεσμοί μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών, των κυβερνήσεων και των Οργανισμών Υγείας διερευνώνται εις βάθος. Αυτό θα νευριάσει πολλούς υπερασπιστές του τσιγάρου.

Γυρίσματα στη Νέα Υόρκη

Κινηματογραφήσαμε ανθρώπους από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική, την Ελβετία, την Κίνα, το Περού, την Ιταλία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, την Αυστραλία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τον Καναδά, το Μεξικό και το Βέλγιο. Όλες οι ήπειροι εκπροσωπούνται, κατά κάποιον τρόπο.
Η τελική λίστα των ανθρώπων που φιλοξενούνται στο ντοκιμαντέρ θα δημοσιευτεί στα τέλη του χρόνου, όταν θα έχουμε τελειώσει το μοντάζ. Σχεδιάζουμε την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ στις αρχές του 2016, και την προβολή στους κινηματογράφους στα μέσα της χρονιάς. Μπορεί να συμμετάσχουμε και σε ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου, αν υπάρξει ενδιαφέρον!

Γυρίσματα στο Περού

Από όλη τη γνώση που αποκομίσατε από την έρευνα και τα γυρίσματα που έχετε κάνει, ποια είναι η τελική σας εντύπωση σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Πότε στη ζωή μου δεν έχω μελετήσει ξανά κάτι για τόσο πολύ, αυτό ήταν σαν μια τεράστια επιστημονική δημοσίευση! Αφού έμαθα από επιστήμονες, γιατρούς και ατμιστές, είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν να ατμίζουν αντί να καπνίζουν, σώζουν τις ζωές τους. Το άτμισμα υπάρχει περίπου 10 χρόνια και οι πιο τίμιοι ερευνητές έχουν συμπεράνει ότι είναι κατά 95% πιο ασφαλές από το κάπνισμα. Τα συστατικά των υγρών αναπλήρωσης είναι πολύ απλά: είναι τα ίδια που χρησιμοποιούνται για ιατρικές συσκευές εισπνοών, για τις μηχανές δημιουργίας ομίχλης καθώς και για τρόφιμα.

Όμως θα υπάρξουν 1,6 δισεκατομμύρια καπνιστές σε 20 χρόνια. Οι μισοί θα πεθάνουν από το τσιγάρο. Το 70% θα θελήσει να το κόψει, και το άτμισμα είναι ο πιο εύκολος τρόπος.

Θα τους αφήσουμε;

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ εδώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης