Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Προβληματισμό προκαλεί σε επιστήμονες και ινστιτούτα υγείας σε όλο τον κόσμο οι αβάσιμες συχνά, έως και αντιφατικές, όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στις επιπτώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον άνθρωπο. Πολλές από αυτές μάλιστα βρίσκουν θέση στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, χάρη στον… πηχυαίο και συνήθως «τρομοκρατικό» τίτλο τους, ενώ συχνά με μια απλή μελέτη εξακρίβωσης των στοιχείων που επικαλούνται, διαπιστώνονται σοβαρά σφάλματα τόσο στην ουσία των πορισμάτων, όσο ακόμα και στη βασική μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, γεγονός που τις καθιστά από ψευδείς έως και ύποπτες και παραπλανητικές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελευταία είδε το φως της παγκόσμιας δημοσιότητας μια μελέτη από το Baptist University του Χονγκ Κονγκ, που αποφαίνεται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο εμπεριέχει ένα εκατομμύριο περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από τον μολυσμένο αέρα του Χονγκ Κονγκ! Με μια… πρόχειρη ματιά όμως, διαφαίνεται ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στο σχετικό δελτίο τύπου του πανεπιστημίου δεν ανταποκρίνονται σε καμία πραγματικότητα, ενώ σοβαρές ενστάσεις εγείρονται και για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.

​Ένας από τους λίγους μέχρι τώρα αλλά αναγνωρισμένους διεθνώς επιστήμονες που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ερευνητής και καρδιολόγος στο ΩνάσειοΈνας από τους λίγους μέχρι τώρα αλλά αναγνωρισμένους διεθνώς επιστήμονες που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ερευνητής και καρδιολόγος στο Ωνάσειο. Ο ίδιος πραγματοποίησε μια από τις πρώτες έρευνες που έγιναν για τις επιπτώσεις της χρήσης του, όταν το 2011 δημοσίευσε και παρουσίασε στο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο των Καρδιολόγων μια μελέτη για τη μέτρηση των επιπτώσεων στο μυοκάρδιο, σε καπνιστές και ατμιστές. Τα αποτελέσματα εντυπωσίασαν διεθνώς, αφού αποδείχτηκε ότι το μυοκάρδιο των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν επηρεάζεται καθόλου, σε σχέση με τους καπνιστές οι οποίοι το επιβαρύνουν ιδιαίτερα.

Από τότε ο Δρ. Κ. Φαρσαλινός άρχισε να συμμετέχει σε φόρουμ με συζητήσεις ατμιστών προσπαθώντας να μάθει πρώτα από τους χρήστες του τι είναι αυτό το νέο, σχετικά, προϊόν, κι από αυτούς αποκόμισε τις ιδιαίτερα θετικές αλλά όχι ακόμα επιστημονικά τεκμηριωμένα εντυπώσεις τους. Έκτοτε άρχισε τη συστηματική ενασχόληση με το αντικείμενο δημοσιεύοντας μέχρι σήμερα περισσότερες από 40 έρευνες και κλινικές μελέτες που αφορούν στις επιπτώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διεθνή φόρουμ και συνέδρια ως ομιλητής, αλλά και αξιολογητής πολλών αντίστοιχων ερευνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία από τις 40 διεθνείς έρευνες που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός

Ερωτώμενος από το zougla.gr για την παραπάνω έρευνα από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ο Δρ. Κ. Φαρσαλινός τη χαρακτηρίζει ως «εντελώς αβάσιμη», αφού περιλαμβάνει «παιδαριώδη» λάθη, όπως το γεγονός ότι παρουσιάζει αποτελέσματα που προκύπτουν μετά από καύση υλικών και στοιχείων, ενώ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο κάτι τέτοιο ως γνωστόν δεν γίνεται.

«Πρόκειται για ένα δελτίο τύπου, και όχι για μελέτη που παρουσιάστηκε κάπου έγκυρα. Άρα δεν γνωρίζουμε ως επιστήμονες ούτε τη μεθοδολογία, ούτε την εγκυρότητα των στοιχείων, απολύτως τίποτα, άρα δεν μπορεί να κριθεί για την επάρκειά της! Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για αυτό. Επιστημονικά όμως, όπως επίσης και σχετικά με την αξιόπιστη πληροφόρηση του κοινού, αυτό είναι απαράδεκτο και πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια ιατρικά χρονικά», επισημαίνει, αναλύοντας την κατάσταση που ισχύει με τη συγκεκριμένη επιστημονική διχογνωμία…

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός είναι ο ένας από τους τέσσερις αξιολογητές της πρόσφατης έρευνας του ινστιτούτου υγείας της Αγγλίας, σύμφωνα με την οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό. Πρόκειται για μια μεγάλη συλλεκτική έρευνα που ανακοινώθηκε επίσημα από τις Αρχές της Αγγλίας και περιλαμβάνει την ανάλυση των πορισμάτων άλλων δεκάδων επιστημονικών μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο και τα αποτελέσματά της, τουλάχιστον όσον αφορά στα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης.

«Δίνοντας συγκεκριμένο νούμερο – που για μένα μπορεί να είναι και παραπάνω από 95%- περνάς ένα εύκολο και σαφές μήνυμα για αυτό που ισχύει και για αυτό είναι από τις πιο επιτυχημένες αναφορές», σχολιάζει ο ίδιος…

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός σχολιάζει τέλος τις εξελίξεις όσον αφορά στη νομοθεσία και στους ρυθμιστικούς κανόνες που ισχύουν και αναμένεται να ισχύσουν, σχετικά με την αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Δείτε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης