Τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων που διοχετεύονται στο εμπόριο από συγκεκριμένες εταιρείες, παρασκευάζονται και ελέγχονται εξονυχιστικά σε συνεργασία με εξειδικευμένα τμήματα ελληνικών πανεπιστημίων, και συγκεκριμένα της Θεσσαλίας και της Πάτρας. Σύμφωνα με τα πορίσματα και τις έρευνές τους, η παρασκευή τους γίνεται σύμφωνα με όλες τις επιστημονικά άρτιες διαδικασίες, ενώ κατά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους δεν έχουν βρεθεί τοξικές ουσίες βλαπτικές για την υγεία του ανθρώπου, πέραν των θεσπισμένων ορίων.  

Το zougla.gr μίλησε με τους επικεφαλής των ερευνητικών ομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εξηγεί στο zougla.gr ότι η ερευνητική του ομάδα, σε συνεργασία με τις εταιρίες Nobacco, AlterEgo, και άλλες, παρακολουθούν συστηματικά – για πρώτη φορά στην Ευρώπη- τις ουσίες οι οποίες περιέχονται στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων. «Αυτό προσδίδει κύρος, δεδομένου ότι η αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου κινείται ακόμα, νομικά, στο «ημίφως».

Στα 1.000 δείγματα που αναλύσαμε δεν βρέθηκε καμία επικίνδυνη ουσία για την υγεία του ανθρώπου, πέραν των ορίων που καθορίζει η Ε.Ε. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί ώστε να γνωρίζει ο κόσμος την περιεκτικότητα των υγρών που χρησιμοποιεί. Προσοχή όμως: η ανάλυση αφορά σε υγρά συγκεκριμένων εταιρειών κι όχι όλων όσων κυκλοφορούν στο εμπόριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Πουλάς, αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας, στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών εξήγησε στο zougla.gr ότι στο εργαστήριό του αναπτύσσονται και παράγονται τα υγρά αναπλήρωσης της σειράς Liquidom και Elements τα οποία πωλούνται από τα καταστήματα της Nobacco.

«Εμείς ασχολούμαστε με την έρευνα και την ανάπτυξη για την παραγωγή υγρών αναπλήρωσης, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ποιότητας. Τηρούνται όλοι οι κανονισμοί όσον αφορά στη συγκέντρωση νικοτίνης και ως αποτέλεσμα παρασκευάζονται υγρά με υλικά υψηλής ποιότητας και καθαρότητας (99,9%). Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε όποια άλλη πρόσμιξη ανεπιθύμητης ουσίας που θα μπορούσε να είναι τοξική για το χρήστη, ακολουθώντας πάντα όλες τις επιστημονικά άρτιες διαδικασίες. Επίσης, στο εργαστήριό μας ερευνούμε τη δυνατότητα παρασκευής υγρών νέου τύπου που επιδιώκουμε να κυκλοφορήσουν στην αγορά στο άμεσο μέλλον».

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης