Γιώργος Αρκουλής

Ο συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης μάς έδωσε χθες αργά μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ2 την ευκαιρία να απολαύσουμε το ιστορικό του μπαρ «Ω Ρεβουάρ» (ή Aux Revoir, κατά τον Μπρεσσόν) της οδού Πατησίων. Ενός μπαρ που στήθηκε με μεράκι από τον Αριστομένη Προβελέγγιο στα μέσα της δεκαετίας του ’50.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκπομπή, στο πλαίσιο της σειράς «Τα στέκια», νομίζω πως ήταν ό,τι καλύτερο για να νοσταλγήσουμε ποιητές, συγγραφείς, διανοούμενους και ηθοποιούς, οι οποίοι σύχναζαν σε αυτό το στέκι – έργο τέχνης, που παραμένει πιστό στον αρχικό του στόχο και λειτουργεί από τους αδελφούς Θόδωρο και Λύσανδρο. Δύο φυσιογνωμίες που πίσω από την μπάρα έχουν ζήσει μια πολύ σημαντική «κιβωτό λόγου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο θαμώνας Περικλής Κοροβέσης.

Από τους διαλόγους του Μπαμπασάκη με τον καθηγητή Τζιρτζιλάκη ακούστηκαν ονόματα μυθικά: Γουδέλης, Καραβασίλης, Χρήστος και Γιώργος Γιαννακόπουλοι, Ηλιόπουλος, Στολίγκας, Μαργαρίτα Παπαθανασίου, Θωμάς Γκόρπας (ο Αντρέ Μπρεττόν της Ελλάδας, κατά τη γνώμη μου) και πολλοί άλλοι της Τέχνης και του Πολιτισμού, ενώ το παράπονο των δύο ιδιοκτητών ήταν που δεν είχαν οργανωθεί ώστε να μπορέσουν να φωτογραφηθούν με τον Φρανκ Σινάτρα, όταν μετά τη συναυλία του στο Ηρώδειο ζήτησε να βρεθεί σε ένα κλασικό μπαράκι της Αθήνας και οδηγήθηκε στο εν λόγω μπαρ. Η εκπομπή, που ήταν αφιερωμένη στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ήταν από αυτές που έχει ανάγκη το κοινό. Ένα κοινό, που μπορεί στο μεγαλύτερό του ποσοστό να αγνοεί τον Γκόρπα και τον Γουδέλη, όμως και να θέλει να το αποφύγει, δεν μπορεί να μη δεχτεί καταιγισμό πληροφοριών για το πού χόρεψε-τραγούδησε η κυρία Στικούδη ή τι τρέχει με τις περιπέτειες κάποιας κυρίας Ρίας τάδε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης