Γιώργος Αρκουλής

«Η νύχτα τ’ αγ’ Αντώνη» ονομάζεται ντοκιμαντέρ μιας περίπου ώρας που δημιούργησε ο σημαντικός συγγραφέας (και όχι μόνο – θα το εξηγήσω παρακάτω) Θανάσης Σκρουμπέλος, με τη συνεργασία τριών μελών της παρέας του από την γειτονιά του στον Κολωνό. Πρόκειται για ένα φιλμ που νιώθεις να σου δίνει γροθιά στο στομάχι, καθώς αναφέρεται στα έργα και ημέρες των στρατιωτικών της Μακρονήσου, σε βάρος των κρατουμένων. Η δουλειά του Σκρουμπέλου, αφιερώνεται στους βασανισμένους (Τατάκη, Μπριλάκη κ.ά.) αλλά και στα μικρά παιδιά που γνώρισαν τα αίσχη ανώμαλων φασιστών στρατιωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρωταγωνιστούν η πολύ εκφραστική Μαρία Παπαγαβριήλ, παιδαγωγός, ο Θανάσης Κοντός, συνταξιούχος της ΔΕΗ και ο Θοδωρής Προκοπίου, αυτός επαγγελματίας ηθοποιός. Η προβολή, έγινε χθες στην ιστορική αίθουσα της Ένωσης Ελλήνων Σκηνοθετών, στα Εξάρχεια, όπου ευτυχώς επικρατούσε ηρεμία με μια ομάδα οπλισμένων αστυνομικών, πάντως, να φυλάσσουν το πέρασμα από την Πατησίων προς τη κατασκότεινη Τοσίτσα.

Δυο λόγια για τον Σκρουμπέλο. Είναι συγγραφέας (Τα φίδια στον Κολωνό, Οι κόκκινοι βαρκάρηδες, Μπλε καστόρινα παπούτσια). Είναι δημοσιογράφος (με πύρινα άρθρα όταν η Πολιτεία θέλει να πλήξει την αγιασμένη συνοικία του Κολωνού ή της Ακαδημίας Πλάτωνα, δίνοντας άδειες για φαραωνικά πολυκαταστήματα…). Είναι σεναριογράφος (Τα παιδιά της Νιόβης, Ανατολικός Άνεμος, Καλή πατρίδα σύντροφε). Είναι χαράκτης και αγιογράφος, είναι σκηνοθέτης, πάνω απ’ όλα όμως είναι ένας πολύ απλός άνθρωπος από αυτούς που τους στοιχειώνουν τρεις σκληρές για τους Έλληνες περίοδοι: ο Εμφύλιος, η Μακρόνησος, η Δικτατορία. Άλλωστε, τα πολύ σημαντικά του βιβλία του (Bella ciao, Η ιστορία της Βέλβετ Παλμ, Το δίκοχο του Μίμη), τον κατατάσσουν στην κατηγορία των σπουδαίων συγγραφέων της Αντίστασης, την σημαία των οποίων κρατάει ο Άρης Αλεξάνδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης