Γιώργος Αρκουλής

Η κίνηση του αυτοκινήτου με ηλεκτρισμό, χωρίς αμφιβολία σημαίνει πρόοδο αλλά και  προστασίας του ταλαιπωρημένου περιβάλλοντος. Σωστή η καμπάνια που γίνεται από τους κρατικούς φορείς ώστε οι αγοραστές να στρέψουν την προσοχή τους στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά  και εξαιρετικά δαπανηρή (και επίμονη!) η διαφημιστική προσπάθεια των βιομηχανιών που παράγουν το νέο προϊόν. Τα πάντα γίνονται για να πείσουν την εκλεκτή πελατεία, που όμως σε υψηλό ποσοστό –όσο η μικρή και μεσαία (όπως την έχουν καταντήσει οι κυβερνησεις στην Ελλάδα) τάξεις- δεν μπορούν να διαθέσουν την…περιουσία που απαιτεί  η νέα εποχή. Μιλάμε για τριάντα έως πενήντα χιλιάρικα για ένα μοντέλο χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις (και άγνωστη αξία μεταπώλησης…). Δηλαδή ποσά που έτσι και τα έχεις και αποφασίσεις να ανοίξεις παρτίδες με δόσεις και τόκους, μπορεί και να πληρώνεις για δεκαετία και βάλε. Συνεπώς, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο απευθύνεται σε όποιον   διαθέτει κομπόδεμα ή γερή προίκα από την καλή του!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εξαιρετικά υπερβολικό –για την ακρίβεια απαγορευτικό για μια χώρα σε οικονομική κρίση- κόστος το έχει αντιληφθεί για τα καλά η κυβέρνηση και ιδού που με αποφασιστικότητα και άμεσα ανακλαστικά έσπευσε να νομοθετήσει επιδότηση μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία μειώνει τους δασμούς. Οι οποίοι και μειωμένοι, κρίνονται υπερβολικοί. Με άλλα λόγια, το κράτος μυρίστηκε έσοδα και σπεύδει να τα υποδεχτεί με  μικρή έκπτωση, με την μορφή επιστροφής! Εννοείται πως πρέπει να  αφήσουμε κατά μέρος τα περί κινήτρων ή αυστηρών οδηγιών της ΕΕ. Ειδικά η τελευταία  περίπτωση θυμίζει έντονα τα διάφορα κόλπα της ΕΠΟ, τα οποία στηρίζονται πίσω από την γελοία υποστήριξη της ΟΥΕΦΑ (αυτοδιοίκητο κλπ.) 

Ρίχνοντας μια ματιά στον…τιμοκατάλογο για τα ηλεκτρικά VAN, όπως διαμορφώνεται με τους φόρους και τα κίνητρα (ρεπορτάζ στην χθεσινή Εφ.Συν.), στάθηκα στο «ελαφρύ» μοντέλο της Volkswagen e-Crafter και ανατρίχιασα: Λιανική τιμή 47.177 προ φόρων. Με φόρους 58.500. Επιστροφή 5.500, τελική τιμή 53.000.

ΥΓ: Αντιλαμβάνεστε, συνεπώς, γιατί μας βομβαρδίζουν καθημερινά τα ΜΜΕ με την ηλεκτροκίνηση, αφού:  «είναι πολλά τα λεφτά Κούρκουλε»!    

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης