Γιώργος Αρκουλής 

Εντυπωσιακή ήταν η είδηση σε σάϊτ που, βασισμένη σε πολύ ενδιαφέρον αλλά 100% κάλπικο ποδοσφαιρικό θέμα του αλλοδαπού (;) portal ‘Goal.com’. Σύμφωνα με αυτό, λοιπόν, ο Ολυμπιακός Πειραιώς αναδεικνύεται ΠΡΩΤΟΣ σε τίτλους στην Ευρώπη (προσέξτε) κατά ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ. Φιλοξενείται, μάλιστα σχετικός πίνακας με τον «Θρύλο» να έχει κατακτήσει 16 τίτλους (με την αξία του ή με την φιλική διάθεση της διαιτησίας δεν έχει σημασία, ούτε βεβαίως διευκρινίζεται, λες και τα χρόνια της πρώτης «παράγκας» έχουν παραγραφεί στη μνήμη των φιλάθλων…) τα πρώτα 20 χρόνια του νέου αιώνα. Στην δεύτερη θέση η φημισμένη Μπάγερν Μονάχου με 14 κατακτήσεις και άλλα τέσσερα βαρβάτα κλαμπ που σήκωσαν την κούπα από 10 φορές: Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Πόρτο και PSV του Αϊντχόβεν. Ευτυχώς, για τους λάτρεις της δημοφιλέστερης ομάδας του πλανήτη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, η 7η θέση (με οκτώ τίτλους) υπάρχει στο πλασέ και –κατά την ταπεινή μου γνώμη- πρόκειται για μεγάλη επιτυχία, αφού στο πρωτάθλημα Αγγλίας ουδείς χαρίζεται και βέβαια ομάδες του στιλ Λέστερ ή Μπλάκμπερν Ρόβερς είναι σε θέση να κερδίσουν το πρωτάθλημα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Που βρίσκεται η εντυπωσιακή απάτη; Στο γεγονός ότι αυτοί οι αριθμοί αφορούν το πρώτο 1/5 του 21ου αιώνα και όχι ολόκληρο τον αιώνα. Κάτι που δεν σημειώνεται ούτε στον τίτλο ούτε στο σύντομο κειμενάκι που συνοδεύει τον…άθλο, αλλά αυτά προκύπτουν όταν δεν υπάρχουν σοβαρές ειδήσεις, που θα ενδιέφεραν αληθινά το κοινό.

 Η δημοσιογραφική ‘απάτη’ βεβαίως δεν είναι κάτι σημερινό. Θυμάμαι κάποιο Δεκαπενταύγουστο στα ΝΕΑ, ο μακαρίτης διευθυντής Γιάννης Καψής έβγαλε στο δρόμο το ομορφόπαιδο Κώστα Χαρδαβέλα (ήταν χρεωμένος με το ελεύθερο ρεπορτάζ) προκειμένου να του φέρει πρωτοσέλιδο. Ο εξαίρετος συνάδελφος, βγήκε στην Σταδίου, βγήκε στην Πανεπιστημίου, δεν υπήρχε ψυχή στην άδεια Αθήνα, με θερμοκρασία γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου. Την στιγμή που είχε απελπιστεί, είδε ένα φορτηγό γεμάτο μπαμπάκια να κατηφορίζει τη λεωφόρο Πανεπιστημίου, αφήνοντας πίσω του πυκνές νιφάδες του φορτίου, αφού ένα τσουβάλι είχε τρυπήσει και άφηνε στην ατμόσφαιρα ‘υστερόγραφα’. Αυτό ήταν. Ο δημοσιογράφος έκανε νόημα στον Δημήτρη Σπανόπουλο, τον φωτορεπόρτερ του συγκροτήματος, να τραβήξει εικόνες, όπως και έγινε. Πανευτυχής ο ΚΧ γύρισε στο γραφείο, οι εικόνες εκτυπώθηκαν και βγήκε ένα καταπληκτικό ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκε στο πρωτοσέλιδο με τίτλο: «Και ξαφνικά, χιόνισε χθες στο κέντρο της Αθήνας». Επρόκειτο για τρικ, δηλαδή δημοσιογραφική απάτη, αλλά «για βραβείο», αφού το θέμα συζητήθηκε ευρέως και άρεσε (ως παραμύθι!).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης