Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Μια ημερομηνία που έχει γραφτεί με «μαύρα γράμματα» στην ιστορία των ΗΠΑ και έσπειρε αρχικά τον τρόμο και έπειτα την θλίψη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ένα αεροσκάφος της εταιρίας American Airlines, με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας έκρηξη. Πάνω από τον 75ο όροφο το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πηδούν στο κενό για να σωθούν. Η ώρα ήταν 8:45 π.μ.. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 9:03 π.μ., ένα ακόμη αεροσκάφος της ίδιας εταιρίας, με 64 επιβαίνοντες, να προσκρούει στον νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση που «παγώνει» ολόκληρο τον πλανήτη. Όμως ο εφιάλτης συνεχίζεται. Στις 9:43 π.μ. η πτήση 77 της American Airlines, που ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον και είχε προορισμό το Λος Άντζελες, με 64 επιβάτες, προσκρούει στο Πεντάγωνο, μέρος του οποίου καταρρέει. Υπό τον φόβο κι άλλων επιθέσεων εκκενώνονται ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο και όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια στην Ουάσινγκτον, καθώς επίσης και τα κτίρια των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Με διαφορά λίγων λεπτών, καταρρέουν διαδοχικά οι δίδυμοι πύργοι και ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει τον ουρανό του Μανχάταν. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο κάτω από τόνους τσιμέντου.

Η τέταρτη και τελευταία πτήση, η πτήση 93 της United Airlines, πετούσε με κατεύθυνση την Ουάσινγκτον. Αυτή η πτήση ήταν η μόνη που δεν χτύπησε τον στόχο της, αντίθετα συνετρίβη σε ένα χωράφι κοντά στο Σάνκσβιλ της Πενσυλβάνια στις 10:03 π.μ. Οι επιβάτες του αεροπλάνου προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους από τους αεροπειρατές και τελικά απομάκρυναν την πτήση από τον επιδιωκόμενο στόχο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στόχος της πτήσης 93 ήταν είτε ο Λευκός Οίκος είτε το Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αλ Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις 

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν σειρά τεσσάρων συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων από την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το πρωί της Τρίτης, 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Εκείνο το πρωί, τέσσερα επιβατηγά αεροσκάφη που ταξίδευαν από τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στην Καλιφόρνια, κατελήφθηκαν εν πτήση από 19 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Οι αεροπειρατές ήταν οργανωμένοι σε τρεις ομάδες πέντε αεροπειρατών και μία ομάδα τεσσάρων. Κάθε ομάδα είχε έναν αεροπειρατή που είχε λάβει εκπαίδευση πιλότου, ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο του αεροσκάφους. Ο ρητός στόχος τους ήταν να καταρρίψουν κάθε αεροπλάνο σε ένα εξέχον αμερικανικό κτίριο, προκαλώντας τεράστιες απώλειες και μερική ή πλήρη καταστροφή των κτιρίων στόχων.

Πάνω από 3.000 νεκροί 

Υπολογίζεται ότι από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 20.000. Από την πρώτη στιγμή, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενο τον πολυεκατομμυριούχο σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς πολίτες, ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε σκληρή απάντηση, όχι μόνο στους τρομοκράτες, αλλά και σε αυτούς που τους υποθάλπουν.

Τα αντίποινα 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν επισήμως ξεκινώντας τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας και εισέβαλαν στο Αφγανιστάν για να καθαιρέσουν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν είχαν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για την αποβολή της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν και την έκδοση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αν και ο Μπιν Λάντεν αρνήθηκε αρχικά οποιαδήποτε εμπλοκή, το 2004 ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις. Η Αλ Κάιντα και ο Μπιν Λάντεν ανέφεραν ως κίνητρο την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία και τις κυρώσεις κατά του Ιράκ. Ξεφεύγοντας της σύλληψης για σχεδόν μια δεκαετία, ο Μπιν Λάντεν εντοπίστηκε σε ένα κρησφύγετο στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν και στη συνέχεια σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «δόρυ του Ποσειδώνα».

«Ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος»

Όπως είχαν προβλέψει πολλοί αναλυτές, μετά την πτώση των δίδυμων πύργων ο κόσμος δεν θα ήταν ποτέ ξανά ίδιος. Η καταστροφή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και των κοντινών δομών έβλαψε σοβαρά την οικονομία της Νέας Υόρκης και δημιούργησε παγκόσμια οικονομική ύφεση. Πολλές χώρες ενίσχυσαν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία τους και διεύρυναν τις εξουσίες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών για την πρόληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο πολιτικός εναέριος χώρος των ΗΠΑ και του Καναδά έκλεισε μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ οι συναλλαγές στη Γουόλ Στριτ διεκόπηκαν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Ακολούθησαν πολλά κλεισίματα, εκκενώσεις και ακυρώσεις, από σεβασμό ή φόβο για περαιτέρω επιθέσεις. Ο καθαρισμός του χώρου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2002 και το Πεντάγωνο επισκευάστηκε μέσα σε ένα χρόνο. Η κατασκευή του συγκροτήματος που αντικατέστησε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2006 και το κτίριο άνοιξε τον Νοέμβριο του 2014.

Οι επιθέσεις οδήγησαν επίσης σε σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, εκτός από τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ζημιές σε υποδομές και ιδιοκτησίες. Παραμένει η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην ανθρώπινη ιστορία και το πιο θανατηφόρο περιστατικό για τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, με 340 και 72 νεκρούς, αντίστοιχα. Έχουν κατασκευαστεί πολυάριθμα μνημεία, όπως το Εθνικό Μνημείο και Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, το Μνημείο του Πενταγώνου στην κομητεία Άρλινγκτον της Βιρτζίνια και το Εθνικό Μνημείο Πτήσης 93 στο σημείο συντριβής στην Πενσυλβάνια.

Θεωρίες συνομωσίας 

Οι θεωρίες συνωμοσίας της 11ης Σεπτεμβρίου αποδίδουν την προετοιμασία και την εκτέλεση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 κατά των Ηνωμένων Πολιτειών σε παράγοντες άλλους, ή επιπλέον, της Αλ Κάιντα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η θεωρία ότι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν εκ των προτέρων γνώση των επιθέσεων. Οι κυβερνητικές έρευνες και οι ανεξάρτητες αναθεωρήσεις έχουν απορρίψει αυτές τις θεωρίες. Οι υποστηρικτές αυτών των θεωριών υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ασυνέπειες στην κοινώς αποδεκτή εκδοχή ή ότι υπάρχουν στοιχεία που αγνοήθηκαν, αποκρύφθηκαν ή παραβλέφθηκαν.[4]

Η πιο προεξέχουσα θεωρία συνωμοσίας είναι ότι η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων και του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου 7 ήταν αποτέλεσμα ελεγχόμενων κατεδαφίσεων και όχι δομικών αστοχιών λόγω πρόσκρουσης και φωτιάς. Μια άλλη εξέχουσα πεποίθηση είναι ότι το Πεντάγωνο χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από παράγοντες από το εσωτερικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ή ότι οι αεροπειρατείες ελέγχονταν εξ αποστάσεως ή ότι επιτρεπόταν σε ένα εμπορικό αεροσκάφος να το κάνει μέσω αποτελεσματική αποχώρηση του αμερικανικού στρατού. Πιθανά κίνητρα που ισχυρίζονται οι θεωρητικοί συνωμοσίας για τέτοιες ενέργειες περιλαμβάνουν τη δικαιολόγηση των εισβολών στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ (παρόλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμπέρανε ότι το Ιράκ δεν συμμετείχε στις επιθέσεις)[10] για να προωθήσουν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα, όπως τα σχέδια για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μέσω του Αφγανιστάν. Άλλες θεωρίες συνωμοσίας περιστρέφονται γύρω από τις αρχές που έχουν εκ των προτέρων γνώση των επιθέσεων και σκόπιμα αγνοούν ή βοηθούν τους επιτιθέμενους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης