Σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν τα χειρότερα πριν το άνοιγμα των χρηματιστηριακών αγορών επιδίδονται οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, που συναντώνται στις 18:00 ώρα Ελλάδος στο Παρίσι, υπό τη σκιά της κρίσης που απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της παγκόσμιας τράπεζας, καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία.
Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Νικολά Σαρκοζί θα είναι η τεράστια παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ με 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση των πέντε μεγάλων τραπεζών της Γερμανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο για ένα μικρό χρονικό διάστημα να κλείσουν οι ευρωπαϊκές αγορές.
Εκτός από τους 15 αρχηγούς (ανάμεσα στους οποίους και ο Έλληνας πρωθυπουργός), στο Παρίσι θα παραστούν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Ζαν Κλοντ Τρισέ, αλλά και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, μολονότι η χώρα του δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ.
Η μεγάλη κίνηση του Μπράουν
Σημερινό δημοσίευμα των Κυριακάτικων Times του Λονδίνου επιβεβαιώνει την είδηση-φήμη πως από αύριο το πρωί η Βρετανική κυβένρηση θα ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο δύο εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών της χώρας, της RBS και HBOS, καθώς και σημαντικά μερίδια της Lloyds TSB και Barclays.
Η είδηση αυτή σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να επέλθει αύριο διακοπή των συναλλαγών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Τρέχουν να προλάβουν
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη και κυρίως τις αγορές, που στις τελευταίες τους συνεδριάσεις καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ απωλειών, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, υπογράμμισαν χθες τη βούληση των χωρών τους για μια «συντονισμένη» ευρωπαϊκή δράση απέναντι στην οικονομική κρίση.
Όπως είπε ο Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με την Μέρκελ στο Κολμπέ-λε-ντεζ-Εγκλίζ, Γαλλία και Γερμανία αναλύουν από κοινού την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και είναι «απόλυτα σύμφωνες» όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειές της. «Δεν υπάρχουν σκιές διαφωνίας, όσο μικρές και αν είναι, στα θέματα αυτά», τόνισε.
Η Μέρκελ από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι Παρίσι και Βερολίνο βρίσκονται «σε κοινό δρόμο για την εφαρμογή μιας συντονισμένης δράσης στην ευρωζώνη». Υπογράμμισε ωστόσο ότι χρειάζονται «τα απαραίτητα περιθώρια ελιγμών για κάθε κράτος-μέλος».
Οι γερμανικές αρχές, που απέρριπταν μέχρι τώρα κάθε διεθνές σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, υπαναχώρησαν από το βράδυ της Παρασκευής, ανοίγοντας το δρόμο για συντονισμένη δράση στην Ευρώπη.
Οι δηλώσεις Αλογοσκούφη – Προβόπουλου για την οικονομία
«Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρές βάσεις και είναι υγιές» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών από τις ΗΠΑ.
Ερωτηθείς, σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της ψυχολογίας των αγορών, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι δεν συντρέχει λόγος λήψης επιπλέον μέτρων, πέραν της νομοθετικής ρύθμισης για την εγγύηση των καταθέσεων που προωθείται προς ψήφιση, αν παραστεί ανάγκη μπορεί να χρησιμοποιηθούν δράσεις από το ευρωπαϊκό «οπλοστάσιο» άμεσης αντίδρασης που έχει αποφασιστεί σε επίπεδο χωρών ΕΕ (ενίσχυση ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας τραπεζών κλπ).
Ο υπουργός τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα νέων εκτιμήσεων για τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2009, καθώς έχουν συνυπολογισθεί οι εκτιμήσεις από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όσους τραπεζίτες «προσελκύουν» καταθέτες διασπείροντας αρνητικές φήμες για άλλες τράπεζες. Επισήμανε, επίσης, ότι οι τράπεζες θα πρέπει πλέον να χορηγούν δάνεια με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή στη ΝΑ Ευρώπης που δραστηριοποιούνται.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Προβόπουλου, η αύξηση του κόστους χρήματος θα δημιουργήσει αναπόφευκτα πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.