Λόγω του συνεχιζόμενου πολύ μεγάλου αριθμού νέων μολύνσεων Covid-19 στην Αυστρία, που μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο έφθασαν το μέχρι τώρα απόλυτο ρεκόρ των 9.586, θεωρείται πλέον δεδομένη μία επέκταση του από την 3η Νοεμβρίου ισχύοντος “μερικού lockdown”, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει κλείσιμο του λιανικού εμπορίου και όλων των σχολείων.

Όπως και την Πέμπτη, έτσι και την Παρασκευή, την κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων, περιέβαλε πλήρης σιωπή σε σχέση με τα νέα μέτρα, ωστόσο πύκνωναν οι ενδείξεις για την πιθανότητα κλεισίματος, από την ερχόμενη εβδομάδα, μεγάλου μέρους του λιανικού εμπορίου και πολλών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, κατά το πρότυπο της περασμένης άνοιξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο καταστήματα για καθημερινές ανάγκες και τροφοδοσία, όπως καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, καταστήματα καλλυντικών και τράπεζες, θα παραμείνουν ανοιχτά. Αυτό το κλείσιμο θα μπορούσε να διαρκέσει δύο ή τρεις εβδομάδες – προκειμένου να σωθεί το εμπόριο τις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, και θα μπορούσε επίσης να συμβαδίζει με την επέκταση των περιορισμών της νυχτερινής εξόδου σε ολόκληρη την ημέρα, όπως φέρεται να επιβεβαιώθηκε απόψε σχετική πληροφορία της εφημερίδας Kurier.

Σημαντικές περικοπές θα μπορούσαν επίσης να γίνουν και σε έναν άλλο τομέα, ο οποίος, μέχρι τώρα συζητείται έντονα στην κυβέρνηση, δηλαδή η επέκταση της τηλεμάθησης σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, όπως και το κλείσιμο των νηπιαγωγείων, σύμφωνα με αποψινή είδηση της εφημερίδας Der Standard, που ωστόσο σημειώνει τη δυνατότητα οι εγκαταστάσεις να παραμένουν ανοικτές για παιδιά που χρειάζονται φροντίδα.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα έχει επικρατήσει μέσα στην κυβέρνηση η άποψη του ομοσπονδιακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος τις τελευταίες ημέρες φέρεται ότι υποστήριζε το πέρασμα στο κατ΄ οίκον μάθημα και για τους μαθητές μικρότερων ηλικιών και όχι μόνον για εκείνους της δεύτερης βαθμίδας της μέσης εκπαίδευσης (λύκειο) και τους φοιτητές ανώτερων και ανώτατων σχολών, που ίσχυε έως τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, τόσο ο υπουργός Παιδείας Χάιντς Φάσμαν όσο και ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, ήταν πολύ προσεκτικοί για το κλείσιμο των σχολείων γενικά, όπως επίσης και η επιτροπή του αποκαλούμενου “φωτεινού σηματοδότη” που προσδιορίζει την επικινδυνότητα της πανδημίας κατά περιοχή, και η οποία τονίζει ότι τα μαθήματα πρέπει να συνεχίσουν να διεξάγονται στα σχολεία.

Η ίδια, σε απόφασή της την Πέμπτη, επαναλαμβάνει την σύσταση της να διατηρούνται ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και το πρώτο δευτεροβάθμιο επίπεδο (10 έως 14 ετών).

Στη δημόσια συζήτηση, οι φωνές υπέρ των ανοιχτών σχολείων ήταν πιο δυνατές ημέρα με την ημέρα, καθώς, έπειτα από παιδιάτρους, από το Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας, από μία σειρά ΜΚΟ, και την αντιπολίτευση, υπέρ της διδασκαλίας στο σχολείο έχουν επίσης ταχθεί από την Πέμπτη, μεταξύ άλλων, εμπειρογνώμονες της εκπαίδευσης, η Ένωση Βιομηχάνων, το Εργατικό Επιμελητήριο και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Νεολαίας.

Την Παρασκευή, η Ιατρική Ένωση Βιέννης προειδοποίησε για πιθανό κλείσιμο των σχολείων, υπογραμμίζοντας ότι το προσωπικό των νοσοκομείων δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το διπλό βάρος της φροντίδας των παιδιών και της καταπολέμησης της πανδημίας.

Οι δυνατότητες του προσωπικού μας για ασθένειες Covid στα δημοτικά νοσοκομεία της Βιέννης είναι ήδη στα όριά τους, αναφέρει ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου των νοσοκομείων Βόλφγκανγκ Βάισμιουλερ. “Μπορούμε να αλλάξουμε την χρήση για τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, αλλά δεν μπορούμε να παρέχουμε το απαραίτητο προσωπικό – ειδικά όχι εάν πρέπει κανείς να αναλάβει την φροντίδα των παιδιών στο σπίτι”, σημειώνει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης