Σε πλήρη διαλεύκανση της κριτικής που αντιμετωπίζει για φερόμενη δυσφημιστική καμπάνια μέσω Facebook κατά του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών και αρχηγού του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ενόψει των αυστριακών πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, προχωρεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Κρίστιαν Κερν.

Προς τούτο θα συσταθεί ανεξάρτητη ομάδα δράσης, η οποία και θα ενημερώσει την κοινή γνώμη για το αποτέλεσμα των ερευνών, όπως δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστοφ Ματσνέτερ, ο οποίος ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα στη θέση του παραιτηθέντα προχθές έως τώρα γενικού γραμματέα του κόμματος Γκέοργκ Νιντερμιουλμπίχλερ.

Νωρίτερα, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος είχε υποσχεθεί πλήρη διαλεύκανση και πλήρη διαφάνεια, με δημοσιοποίηση του συμβολαίου του κόμματος με τον πρώην συντονιστή του προεκλογικού του αγώνα Ταλ Ζίλμπερσταϊν, το οποίο είχε όμως καταγγελθεί και ακυρωθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες ήδη από τον περασμένο Αύγουστο.

Ο ισραηλινής καταγωγής πολιτικός σύμβουλος είχε συλληφθεί τότε στο Ισραήλ με την κατηγορία της διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Εξαιτίας των αποκαλύψεων για τη δημιουργία σελίδας στο Facebook με δυσφημιστικό περιεχόμενο κατά του Σεμπάστιαν Κουρτς από την ομάδα του Ταλ Ζίλμπερσταϊν χωρίς τη γνώση της ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών, η θέση του Κρίστιαν Κερν έχει δυσκολέψει, ιδιαίτερα σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, όπου διεκδικεί εκ νέου το αξίωμα του καγκελαρίου έχοντας κύριο αντίπαλό του τον νυν υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος.

Τόσο ο καγκελάριος, κατά την χθεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρηση σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, των αρχηγών των έξι υποψήφιων κομμάτων, όσο και ο μεταβατικός γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών στις σημερινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, έκαναν λόγο για εξαιρετικά περίεργες συνθήκες των φερόμενων αποκαλύψεων.

Οι ίδιοι επισήμαιναν το γεγονός πως ο Ζίλμπερσταϊν, με τον οποίο το συμβόλαιο είχε καταγγελθεί τον Αύγουστο, είχε στην ομάδα του στέλεχος το οποίο παλαιότερα είχε εργαστεί στο Λαϊκό Κόμμα στην προετοιμασία δυσφημιστικής καμπάνιας, και πως ταυτόχρονα προκύπτει το ερώτημα ποιο θα ήταν άραγε το όφελος για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι τώρα, 13 ημέρες πριν τις εκλογές, βρίσκονται εξαιτίας της υπόθεσης σε μία πολύ ανησυχητική θέση και το όφελος έχει πλέον ο πολιτικός αντίπαλος.

Όπως ανέφερε, ο Κρίστοφ Ματσνέτερ δεν πιστεύει ότι πάντα υπάρχουν “συμπτώσεις” και μάλιστα «όταν κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρηση ο επικεφαλής των υποψηφίων ενός άλλου κόμματος γνώριζε επακριβώς πόσους συνεργάτες είχε ο Ζίλμπερσταϊν, κάτι που δεν έχει αναφερθεί πουθενά και που δημιουργεί πολλά ερωτήματα».

Πολιτικοί αναλυτές στη Βιέννη εκτιμούν πως σχεδόν έχει πλέον κριθεί η έκβαση των πρόωρων αυστριακών βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου. Κατά την άποψη τους, η φερόμενη ως “σκάνδαλο” δυσφημιστική καμπάνια έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να αναδειχθεί νικητής της εκλογικής αναμέτρησης ο 31χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προηγείται, ούτως ή άλλως, σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την εκλογή του ως νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος στα μέσα του περασμένου Μαΐου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τις οποίες ο ίδιος προκάλεσε καταγγέλλοντας τότε τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Πηγή: AMΠΕ