Για 20η διαδοχική χρονιά το Χάρβαρντ αποτελεί το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι τα αμερικανικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των καλύτερων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία καταρτίζεται από το 2003 από τον ανεξάρτητο οργανισμό Shanghai Ranking Consultancy.

Συγκεκριμένα, τα αγγλοσαξονικά πανεπιστημιακά ιδρύματα καταλαμβάνουν, όπως και πέρυσι, τις δέκα πρώτες θέσεις. Οι πρώτη δεκάδα αποτελείται από οχτώ αμερικανικά πανεπιστήμια και δύο βρετανικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Χάρβαρντ, κρατώντας την πρωτιά, προηγείται και πάλι του επίσης αμερικανικού πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Την ίδια ώρα, ένα ακόμη αμερικανικό πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT), πήρε την τρίτη θέση στη λίστα, στέλνοντας στην τέταρτη θέση το βρετανικό πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Ακολουθούν στη συνέχεια τα αμερικανικά πανεπιστήμια Μπέρκλεϊ (5η θέση) και Πρίνστον (6η θέση) και μετά το βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (7η θέση).

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια στην κατάταξη της Σανγκάης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, από τα ελληνικά πανεπιστήμια, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στις θέσεις 301-400, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 501-600, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 601-700 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 801-900.

39 αμερικανικά πανεπιστήμια στην κατάταξη

Συνολικά 39 αμερικανικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στα 100 πρώτα της κατάταξης της Σανγκάης.

Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κατάλογο είναι το γαλλικό πανεπιστήμιο Paris-Saclay στη 16η θέση.

Για την κατάταξη της Σανγκάης λαμβάνονται υπόψη έξι κριτήρια, μεταξύ των οποίων ο αριθμός των βραβείων Νόμπελ και Φιλντς -θεωρείται το Νόμπελ των μαθηματικών- που έχουν κερδίσει πτυχιούχοι τους και καθηγητές τους, οι ερευνητές που έχουν τις περισσότερες παραπομπές ή ο αριθμός των δημοσιεύσεων στις επιθεωρήσεις Science και Nature.

Φέτος εξετάστηκαν περισσότερα από 2.500 ιδρύματα για να καταρτιστεί μια κατάταξη των 1.000 πρώτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης