Ένα νεαρό ζευγάρι Ισραηλινών, που ετοιμαζόταν να αρραβωνιαστεί ήταν τα θύματα του φονικού χτυπήματος έξω από το Εβραϊκό Μουσείο της Ουάσιγκτον, πριν από λίγες ώρες.

Ένας άνδρας σκότωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ (τοπική ώρα) τους δύο εργαζομένους της πρεσβείας του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες έξω από το εβραϊκό μουσείο της Ουάσινγκτον, όπου γινόταν μια εκδήλωση και φώναξε φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα κατά τη σύλληψή του, μια επίθεση που ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε ως αντισημιτική.

«Δύο μέλη του προσωπικού της ισραηλινής πρεσβείας σκοτώθηκαν με παράλογο τρόπο απόψε κοντά στο εβραϊκό μουσείο της Ουάσινγκτον. Διεξάγουμε έρευνες», έγραψε στο X η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κρίστι Νόεμ.

Με τον κόκκινο κύκλο στην εικόνα ο δράστης της επίθεσης

 

Από το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε γνωστό πως τα θύματα είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα. Ήταν ένα νεαρό ζευγάρι που ετοιμαζόταν να αρραβωνιαστεί, είπε ο ισραηλινός πρεσβευτής.

Σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας, πρόκειται για τους Γιάρον Λιστσίνσκι και Σάρα Μίλγκριμ.

«Ο Γιαρόν και η Σάρα ήταν φίλοι και συνάδελφοί μας», αναφέρει σε ανάρτησή της η Πρεσβεία. «Ήταν στο άνθος της ηλικίας τους. Απόψε, ένας τρομοκράτης τους πυροβόλησε και τους σκότωσε την ώρα που έβγαιναν από εκδήλωση στο Εβραϊκό Μουσείο της Πρωτεύουσας στην Ουάσιγκτον. Όλο το προσωπικό είναι συντετριμμένο και βαθιά θλιμμένο από τη δολοφονία τους. Καμία λέξη δεν μπορεί να εκφράσει το μέγεθος της οδύνης και του τρόμου μας για αυτή την οδυνηρή απώλεια. Η σκέψη μας είναι με τις οικογένειές τους και η Πρεσβεία θα βρίσκεται στο πλευρό τους σε αυτή τη φρικτή στιγμή», καταλήγει το μήνυμα.

Συνελήφθη ο δράστης

«Πριν από τους πυροβολισμούς, ο ύποπτος παρατηρήθηκε να πηγαινοέρχεται έξω από το μουσείο. Πλησίασε μια παρέα τεσσάρων ατόμων, έβγαλε ένα πιστόλι και άνοιξε πυρ», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσινγκτον Πάμελα Σμιθ.

«Πιστεύουμε πως ο δράστης ήταν μόνο ένας και έχει συλληφθεί», πρόσθεσε.

Ο δράστης φώναξε «Ελευθερία στην Παλαιστίνη»

Η ίδια δήλωσε πως ο συλληφθείς ύποπτος είχε φωνάξει «Free, free Palestine» («Λευτεριά, λευτεριά στην Παλαιστίνη»).

Η αστυνομία ανακοινώσε πως ο συλληφθείς ονομάζεται Ιλάιας Ροντρίγκες, είναι ηλικίας 30 ετών και κατάγεται από το Σικάγο.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς ωστόσο να έχει πιστοποιηθεί μέχρι στιγμής η αυθεντικότητά του, ένας γενειοφόρος άνδρας που φορά γυαλιά, σακάκι και λευκό πουκάμισο συλλαμβάνεται και μεταφέρεται από άτομα χωρίς να προβάλει αντίσταση.

Πριν περάσει την πόρτα, γυρίζει προς τους παρευρισκομένους και την κάμερα και φωνάζει δύο φορές «Λευτεριά, λευτεριά στην Παλαιστίνη» («Free! Free Palestine»).

Η αντίδραση των Τραμπ και Νετανιάχου

«Αυτοί οι φρικτοί φόνοι (…) προφανώς με κίνητρο τον αντισημιτισμό, πρέπει να σταματήσουν ΤΩΡΑ!», αντέδρασε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω του δικτύου του, του Truth Social. «Το μίσος και ο ριζοσπαστισμός δεν έχουν θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η ασφάλεια θα ενισχυθεί στις ισραηλινές πρεσβείες σ’ όλο τον κόσμο.

Στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως έχει σοκαρισθεί από το φόνο των δύο εργαζομένων της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αντισημιτική βία. Είμαι σοκαρισμένος από τον άνανδρο φόνο δύο εργαζομένων της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον», έγραψε ο Γιόχαν Βάντεφουλ σε ανάρτησή του στο X.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως οι αρχές θα φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους αυτού που χαρακτήρισε «επαίσχυντη πράξη δειλίας και αντισημιτικής βίας».

«Μην απατάσθε: θα βρούμε τους υπεύθυνους και θα τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη», έγραψε στο X.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον κατήγγειλε από την πλευρά του «μια αχρεία πράξη αντισημιτικής τρομοκρατίας»: «το να επιτίθεσαι σε διπλωμάτες και στην εβραϊκή κοινότητα είναι παραβίαση μιας κόκκινης γραμμής», υπογράμμισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στις αμερικανικές αρχές ότι θα λάβουν ισχυρά μέτρα εναντίον των υπεύθυνων γι’ αυτή την εγκληματική πράξη. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να δρα αποφασιστικά για να προστατεύσει τους υπηκόους του και τους αντιπροσώπους του παντού στον κόσμο», δήλωσε.

«Η τρομοκρατία και το μίσος δεν θα μας καταβάλουν», αντέδρασε ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δηλώνοντας «συγκλονισμένος μ’ αυτό που συνέβη στην Ουάσινγκτον». «Η Αμερική και το Ισραήλ θα παραμείνουν ενωμένοι για να υπερασπισθούμε τους λαούς μας και τις κοινές αξίες μας», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης