Βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μαρτυρούν την οργή και την αγανάκτηση των Τούρκων πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τους φονικούς σεισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 24.000 ανθρώπων μέχρι στιγμής.

Δριμύτατη κριτική εναντίον της κυβέρνησης φαίνεται να ασκεί η τουρκική κοινωνία, η οποία την θεωρεί υπεύθυνη για την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γνωρίσει η Τουρκία και θεωρεί υπόλογους τους κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς για την αδράνεια που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση της κρίσης. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο κάνει το γύρο του διαδικτύου ντοκουμέντο, όπου ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δέχεται άγριες αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα από πολίτες στο Ντιγιάρμπακιρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ο Μποζντάγ, μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν όλη σχεδόν την νοτιοανατολική Τουρκία, βρέθηκε μαζί με τους συνεργάτες στη συγκεκριμένη πόλη, έλαβε μία καθόλου «θερμή υποδοχή». Οι συγκεντρωμένοι πολίτες που βρίσκονταν στους δρόμους, παρουσία αστυνομικών, κραύγαζαν στον βουλευτή «γαϊδούρια» και «ξεδιάντροποι»!

Μάλιστα, την ίδια υποδοχή επεφύλασσαν οι πολίτες και στην βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, την Όια Ερονάτ, η οποία συνόδευσε τον υπουργό Δικαιοσύνης. Αποτέλεσμα των αποδοκιμασιών ήταν τόσο ο υπουργός όσο και η βουλευτής να αποχωρήσουν χωρίς να αντιδράσουν ή να απαντήσουν.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

 

Το 1999 ο σεισμός τον απογείωσε, τώρα μπορεί να τον προσγειώσει

 

Σε εκτενές ρεπορτάζ του Politico, στο οποίο αναδεικνύεται η οργή των Τούρκων πολιτών και πολιτικών κατά του Τούρκου ηγέτη. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν ανοιχτά τον Τούρκο Πρόεδρο για το γεγονός ότι η χώρα ήταν κακώς προετοιμασμένη για μία τέτοια καταστροφή, καθώς και για την αργή ανταπόκριση κατά την προσπάθεια βοήθειας που λένε ότι έχει επιδεινωθεί από την αποτυχία του κράτους να συνεργαστεί και να συντονιστεί με τις τοπικές αρχές. Η οργή εντείνεται καθώς ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επικείμενες εκλογές σε τρεις μήνες και ενδεχομένως η αναμέτρηση αυτή να είναι και η πιο δύσκολη για τον Ερντογάν στη διάρκεια της 20ετους διακυβέρνησής του.

«Δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν το κράτος»

«Απέτυχαν σε αυτό, όπως απέτυχαν σε κάθε άλλο ζήτημα, δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν το κράτος», είπε ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP. «Αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για αυτή τη διαδικασία, αυτός είναι ο Ερντογάν. Το κυβερνών κόμμα είναι υπεύθυνο, γιατί δεν έχει προετοιμάσει τη χώρα για σεισμό εδώ και 20 χρόνια».

Ο χειρισμός αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης από τον Ερντογάν θα μπορούσε να επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσματα. Η αποτυχημένη απάντηση της τότε κυβέρνησης στον τεράστιο σεισμό στη βορειοδυτική Τουρκία το 1999 θεωρήθηκε ευρέως ότι έδωσε στο κόμμα του Ερντογάν, ΑΚΡ, την ευκαιρία να κερδίσει λαϊκή υποστήριξη.

Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters την Πέμπτη ότι οι αρχές θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβολής των φετινών εκλογών λόγω των σεισμών.

«Φαίνεται ότι έχουμε βγει από την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίναμε. Θα δούμε τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου», είπε ο αξιωματούχος. Μερικοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν, ακόμα κι αν τελικά καθυστερήσουν. Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία μέχρι αυτή την ώρα ανέρχεται στους 24.150.

Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Κιλιντζάρογλου επισκέφθηκε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς, όπου οι κάτοικοι παραπονέθηκαν για την έλλειψη αποτελεσματικών επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Οι επικριτές λένε ότι τα εθνικά κονδύλια της Τουρκίας που προορίζονται για φυσικές καταστροφές δαπανήθηκαν αντ’ αυτού σε έργα κατασκευής αυτοκινητοδρόμων που διαχειρίζονται οι συνεργάτες της κυβέρνησης. Σε πολλές περιοχές τα κτίρια που κατέρρευσαν χτίστηκαν στις αρχές του 2010 ή μόλις τα τελευταία δύο χρόνια και κανονικά θα έπρεπε να έχουν συμμορφωθεί με τους κανονισμούς για τους σεισμούς που ίσχυαν μετά την καταστροφή του 1999.

Οι ομάδες έκτακτης ανάγκης αγωνίζονται να φτάσουν σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές, στις οποίες η πρόσβαση είναι δύσκολη εξαιτίας των σπασμένων δρόμων, των κακών καιρικών συνθηκών και της έλλειψης πόρων και βαρέως εξοπλισμού, καθώς ορισμένες περιοχές είναι χωρίς καύσιμα ή ηλεκτρισμό. Ο συγκεντρωτισμός της κυβέρνησης της Τουρκίας σημαίνει ότι επιβάλλονται ορισμένοι περιορισμοί στον τρόπο λειτουργίας των οργανώσεων βοήθειας, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες διάσωσης.

Μερικοί επιζώντες είπαν ότι έμειναν έξω σε χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς φαγητό ή νερό, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι παρόλο που άκουγαν τους αγαπημένους τους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια, κανένας διασώστες δεν ήρθε για να τους βοηθήσει να απεγκλωβιστούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης