Επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα το αρνητικό κλίμα που επικρατεί παγκοσμίως σχετικά με τις σοβαρές παρενέργειες που προκαλεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19 και μάλιστα την ώρα που επιβεβαιώνονται οι χειρότερες υποψίες για τη σχέση του σκευάσματος με την πρόκληση θρομβώσεων κυρίως σε γυναίκες άνω των 60 ετών.

Μετά και την απαγόρευση -τουλάχιστον προς το παρόν- της παραγωγής του εμβολίου της AstraZeneca στις ΗΠΑ από εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία αντιμετωπίζει και νέο, ακόμα πιο σημαντικό πρόβλημα έπειτα από την ομολογία ανώτατου αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) στην εφημερίδα Il Messaggero της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca κατά της Covid και της εμφάνισης θρόμβων αίματος.

Ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero: «Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση. Ο ίδιος είπε ακόμα ότι ο σύνδεσμος θα επιβεβαιωθεί από τον οργανισμό τις επόμενες ώρες.

Μόλις χθες, η βρετανική ρυθμιστική αρχή υγείας ανακοίνωσε ότι εξετάζει μια πρόταση να μη χορηγείται το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε νεότερους ανθρώπους λόγω ανησυχιών για πολύ σπάνιες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε: «Δύο ανώτερες πηγές δήλωσαν ότι, ενώ τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ασαφή, υπάρχουν αυξανόμενα επιχειρήματα που δικαιολογούν να προσφέρεται σε νέους κάτω των 30 ετών τουλάχιστον ένα διαφορετικό εμβόλιο».