Αμερικανοί στρατιώτες για τη διατήρηση της ειρήνης στέκονταν πίσω από συρματοπλέγματα καθώς διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κρατώντας σερβικές σημαίες έξω από το κτήριο του δημαρχείου στο Λεπόσαβιτς του βόρειου Κοσόβου, σε μια εθνοτικά διαιρεμένη περιοχή όπου μέρες ταραχών ώθησαν το ΝΑΤΟ να στείλει επιπλέον στρατεύματα.

Έπειτα από συγκρούσεις προχθές Δευτέρα στο Ζβέτσαν, μια άλλη πόλη του βόρειου Κοσόβου, κατά τις οποίες 30 στρατιώτες και 52 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα στείλει άλλους 700 στρατιώτες στο Κόσοβο για να ενισχύσουν την αποστολή του που αριθμεί 4.000 μέλη. Δεν είναι σαφές πότε θα φθάσουν οι στρατιώτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολωνοί στρατιώτες φρουρούσαν σήμερα το δημαρχείο στο Ζβέτσαν, καθώς διαδηλωτές στην άλλη πλευρά του φράχτη ξεδίπλωσαν μια μεγάλη σερβική σημαία υπό τους ήχους χειροκροτημάτων και σφυριγμάτων.

Η αναταραχή στην περιοχή εντάθηκε μετά τις εκλογές του Απριλίου τις οποίες μποϊκόταραν οι Σέρβοι, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να φθάσει μόλις το 3,5% και αλβανικής εθνότητας υποψήφιοι να κερδίσουν σε τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία πληθυσμού.

Την περασμένη εβδομάδα οι αλβανικής εθνότητας δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα, μια απόφαση που προκάλεσε επίπληξη της Πρίστινας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αλβανικής εθνότητας δήμαρχος του Λεπόσαβιτς παρέμενε στο δημαρχείο σήμερα αφού είχε εισέλθει σε αυτό εν μέσω διαδηλώσεων των Σέρβων τη Δευτέρα. Δεν κατέστη μέχρι στιγμής δυνατή η επικοινωνία μαζί του για σχόλια.

«Ενώ μπορεί να έχουν εκλεγεί σύμφωνα με τον νόμο, δεν θεωρούμε την εκλογή τους νόμιμη», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ντράγκαν, Σέρβος που ζει στο Λεπόσαβιτς.

«Ζητάμε αυτό που ζητάει η διεθνής κοινότητα — να απομακρυνθούν από εδώ ειρηνικά», είπε.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους επέπληξαν το Κόσοβο για την κλιμάκωση της έντασης με τους Σέρβους, λέγοντας πως η χρήση βίας για την εγκατάσταση δημάρχων σε σερβικές περιοχές του Κοσόβου υπονομεύει τις προσπάθειες για βελτίωση των προβληματικών διμερών σχέσεων.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε τον στρατό του σε πλήρη ετοιμότητα μάχης και διέταξε τη μετακίνηση μονάδων πιο κοντά στα σύνορα.

Οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειονότητα στο βόρειο Κόσοβο, δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008, και εξακολουθούν να θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους δύο και πλέον δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου ενάντια στην καταπιεστική διακυβέρνηση των Σέρβων.

Οι Αλβανοί αποτελούν συνολικά πάνω από το 90% του πληθυσμού του Κοσόβου, όμως οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο τμήμα του ζητούν την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ένωσης αυτόνομων δήμων στην περιοχή τους.

Ειρηνευτικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στο Κόσοβο το 1999 μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ που εκδίωξαν την αστυνομία και τον στρατό της Σερβίας από εκεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης