Η αστυνομία της Χιλής συνέλαβε την Κυριακή έναν Αμερικανό πολίτη ο οποίος τραυμάτισε με πυροβόλο όπλο διαδηλωτή σε πορεία διαμαρτυρίας στο δημοφιλές θέρετρο Ρενιάκα, κοντά στη Βαλπαραΐσο, ενώ η χώρα εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα του ξεσπάσματος της κοινωνικής οργής άνευ προηγουμένου μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας.

Ο φερόμενος ως δράστης, ο Τζον Κόβιν, κατέβηκε από το τζιπ του και πυροβόλησε τρεις φορές εναντίον διαδηλωτή στην τουριστική πόλη, δυτικά της πρωτεύουσας.

Ο άνδρας διέφυγε, αλλά η αστυνομία τον εντόπισε με τη βοήθεια διαδηλωτών, που σημείωσαν τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του. Ο Αμερικανός συνελήφθη στο σπίτι του. Ο τραυματίας διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Ο άνθρωπος που πυροβόλησε «παραδόθηκε στην αστυνομία», κρατείται και θα τεθεί «στη διάθεση της Δικαιοσύνης», διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης της Βαλπαραΐσο Χόρχε Μαρτίνες.

Ο συλληφθείς εξήγησε την πράξη του λέγοντας ότι δέχθηκε επίθεση από το πλήθος εν μέσω της διαδήλωσης κι έβγαλε όπλο για να αμυνθεί.

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Χιλής, ο Κόβιν είναι οπαδός της θεωρίας περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής εγκατεστημένος στη λατινοαμερικανική χώρα.

Στη Χιλή η οπλοφορία απαγορεύεται στους πολίτες. Μόνο στελέχη της αστυνομίας και του στρατού μπορούν να οπλοφορούν.

Ο άνδρας φορούσε κίτρινο γιλέκο πάνω από τα ρούχα. Μερικές ημέρες νωρίτερα, κάτοικοι στη Ρενιάκα, με παρόμοια κίτρινα γιλέκα, σχημάτισαν αλυσίδα ασφαλείας για να εμποδίσουν διαδήλωση.

Η χθεσινή συγκέντρωση σημαδεύτηκε από επεισόδια, καθώς διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα κι έβαλαν φωτιά σε καταστήματα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να απωθήσει το πλήθος.

Στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τη Χιλή τη 18η Οκτωβρίου, με αφορμή την αύξηση του εισιτηρίου του μετρό της πρωτεύουσας -που ακυρώθηκε πολύ σύντομα, αλλά αφού ήδη οι κινητοποιήσεις είχαν πάρει τεράστιες διαστάσεις- έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 2.000.