Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, το τέμενος Nuseirat στη Γάζα βομβαρδίστηκε. Αναφορές μιλούν για νεκρούς. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το τέμενος δέχθηκε πυρά από τον ισραηλινό στρατό. «Πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επίθεση στο τέμενος των Μαρτύρων Αλ Άκσα», ανέφερε το Anadolu, χωρίς να δώσει ακριβή αριθμό. Στο μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν σταματούν να βομβαρδίζουν θέσεις της Χεζμπολάχ προς τον νότιο Λίβανο.

Δείτε βίντεο από το σημείο

Δείτε live εικόνα από το μέτωπο

Στο μεταξύ, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποχώρησε από το Ισραήλ, έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο σε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (το οποίο βρίσκεται σε συνεδρίαση από τις 17:00 ώρα Ελλάδας), με το οποίο ζητείτο να γίνουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες, επειδή οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δώδεκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν.

Η Ουάσινγκτον, κατά παράδοση, προστατεύει το Ισραήλ, τον στενό σύμμαχό της, από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θεωρεί ότι είναι σε βάρος του.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση των ομήρων και να προωθηθεί βοήθεια στη Γάζα.

Το σχέδιο ψηφίσματος καλούσε το Ισραήλ (χωρίς να κατονομάζει τη χώρα) να ανακαλέσει τη διαταγή του προς τους πολίτες και το προσωπικό του ΟΗΕ στη Γάζα να μετακινηθούν στα νότια, ενώ καταδίκαζε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς». Καταδίκαζε επίσης κάθε μορφή βίας και εχθροπραξιών σε βάρος αμάχων και κάθε τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, στον ΟΗΕ είπε ότι η Ουάσινγκτον απογοητεύτηκε επειδή στο κείμενο δεν γινόταν καμία αναφορά στο δικαίωμα του Ισραήλ, στην αυτοάμυνα και συμπλήρωσε ότι για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ευθύνεται η Χαμάς.

Παράλληλα, το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ δεν ευθύνεται για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων, το πλήγμα στο νοσοκομείο προήλθε από χερσαία έκρηξη και όχι από αεροπορική επιδρομή.

Η αξιολόγηση βασίζεται σε ανάλυση εναέριων εικόνων, υποκλοπών και πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, δήλωσε η εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, Άντριεν Γουάτσον.

Μπάιντεν: «Δεν θα μείνουμε άπραγοι»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να περάσει στη Γάζα από την Αίγυπτο, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε απόπειρα κλοπής της βοήθειας από τη Χαμάς θα υποδηλώνει ότι «δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού».

Οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν αναμφίβολα την προστασία της ζωής των πολιτών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια δηλώσεων στο Τελ Αβίβ, προσθέτοντας, «Οι άνθρωποι της Γάζας χρειάζονται τροφή, νερό, φάρμακα, στέγη».

«Σήμερα ζήτησα από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, με το οποίο συναντήθηκα για αρκετή ώρα σήμερα το πρωί, να συμφωνήσει με την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες στη Γάζα, με βάση την κατανόηση ότι θα υπάρξουν επιθεωρήσεις και ότι η βοήθεια πρέπει να πάει αμάχους και όχι στη Χαμάς», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν λέει ότι το μήνυμά του σε οποιοδήποτε κράτος ή «εχθρικό παράγοντα» που σκέφτεται να επιτεθεί στο Ισραήλ είναι «μην, μην, μην το κάνεις».

Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ να μην επαναλάβει τα «λάθη» που διέπραξαν οι ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Να μην επαναλάβει το Ισραήλ “τα λάθη των ΗΠΑ” μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει εντός αυτής της εβδομάδας από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια δέσμη βοήθειας «άνευ προηγουμένου» για το Ισραήλ. Τόνισε η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Ο Μπάιντεν προέτρεψε τους Ισραηλινούς πολίτες να μην υποκύψουν στην οργή και τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν σχετίζεται με τη Χαμάς. Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης, τόνισε, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος αυτός ενισχύει την πεποίθησή του για τη «λύση των δύο κρατών» στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος έκανε μια αναφορά στο Ολοκαύτωμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σχολιάζοντας ότι το Ισραήλ στηρίζεται από τους φίλους του. «Δεν θα μείνουμε άπραγοι ξανά. Όχι σήμερα, ότι αύριο, όχι ποτέ», τόνισε.

Το Ισραήλ αρνείται ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο στη Γάζα – «Έχουμε αποδείξεις για το τι συνέβη»

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές για το φονικό περιστατικό, αλλά το Ισραήλ επέμεινε ότι δεν ευθύνεται. Νέο βίντεο δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ το Κράτος του Ισραήλ από την στιγμή που το νοσοκομείο της Γάζας βομβαρδίζεται σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους.

«Για εκείνους που ακόμα διερωτώνται τι συνέβη στο νοσοκομείο Αλ- Αχλί στη Γάζα χθες βράδυ, εμείς έχουμε αποδείξεις» σχολιάζει το Ισραήλ.

Στο βίντεο που προέρχεται από κάμερα του Channel 12, το Ισραήλ ισχυρίζεται πως μία από τις ρουκέτες που φαίνεται να εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας καταλήγει στο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρεται, μπορεί κανείς να δει τις ρουκέτες να εκρήγνυνται πάνω στο νοσοκομείο, μια απόδειξη ότι προήλθαν από τη Γάζα.

Με το συγκεκριμένο βίντεο το Ισραήλ προσπαθεί να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του πως δεν ευθύνεται εκείνο για το βομβαρδισμό του νοσοκομείου αλλά η Ισλαμική Τζιχάντ. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός (IDF) έδωσε στη δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο από τηλεφώνημα μεταξύ δύο φερόμενων στελεχών της Χαμάς που έχει υποκλαπεί, στο οποίο τα φερόμενα στελέχη της Χαμάς συζητούν για τη ρουκέτα της Ισλαμικής Τζιχάντ που έπεσε στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί στη Γάζα παραδεχόμενα πως επρόκειτο για λάθος βολή.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός (IDF) δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες, αλλά και βίντεο από drone, που δείχνουν την περιοχή που χτυπήθηκε, το πάρκινγκ του νοσοκομείου όπου ξέσπασε η φωτιά. Πρόκειται για ένα ακόμα βίντεο που, όπως λέει, αποδεικνύει ότι ένα στοχευμένο χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων δεν θα κατέληγε σε ένα πάρκινγκ, ενώ χτυπήματα από βόμβες του ισραηλινού στρατού ανοίγουν κρατήρες διαμέτρου 7 με 19 μέτρων, τη στιγμή που στο πάρκινγκ δεν διακρίνεται κανένας κρατήρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης