Στην ανταλλαγή προειδοποιήσεων και απειλών επιδόθηκαν την Παρασκευή οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν μετά την πρόσφατη έξαρση της βίας στα σύνορα των δύο κρατών. Τα επεισόδια βίας χαρακτηρίζονται τα σοβαρότερα εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Συνολικά εννέα Πακιστανοί και οκτώ Ινδοί πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους αφού οι ένοπλες δυνάμεις των δύο πλευρών ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά πυροβολικού εδώ και μια εβδομάδα κατά μήκος 200 χιλιομέτρων στα σύνορα των δύο κρατών στο Κασμίρ. Την Παρασκευή σημειώθηκαν νέοι τραυματισμοί.
Τουλάχιστον 20.000 Ινδοί χωρικοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή Τζαμού της Ινδίας για να γλιτώσουν από τα πυρά πυροβολικού. Έχουν προσφύγει σε σχολεία και καταυλισμούς.
Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορήθηκαν για το ξέσπασμα των πιο πρόσφατων εχθροπραξιών, που πλήττουν πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η Ινδία διαμηνύει ότι δεν θα συνομιλήσει με το Πακιστάν ούτε θα παύσει πυρ εάν η γειτονική της χώρα δεν σταματήσει πρώτη τα πυρά.
«Δεν επιθυμούμε η κατάσταση στα σύνορα των δύο αντίπαλων πυρηνικών δυνάμεων να κλιμακωθεί σε σύγκρουση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας του Πακιστάν. «Η Ινδία θα πρέπει να επιδείξει σύνεση και να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα».
Αφότου διαχωρίστηκαν, πριν από 67 χρόνια, τα δυο έθνη έχουν εμπλακεί σε τρεις εμπόλεμες συρράξεις (σ.σ. τις δύο φορές εξαιτίας του Κασμίρ0. Ωστόσο δεν έχει υπάρχει ένοπλη σύρραξη μεταξύ των αφότου η Ινδία και το Πακιστάν πραγματοποίησαν δοκιμές πυρηνικών όπλων το 1998.
Οι ανταλλαγές σποραδικών πυρών αποτελούν συχνό φαινόμενο κατά μήκος των ντε φάκτο συνόρων στο Κασμίρ, παρά την εκεχειρία που υπεγράφη το 2003. Ωστόσο η έκταση και η ένταση των τελευταίων εχθροπραξιών καθώς και ο αριθμός των νεκρών δεν έχουν προηγούμενο.