O δήμαρχος των Καννών, απαγόρευσε την αμφίεση με «burkinis» – μαγιό για όλο το σώμα – στις παραλίες του θερέτρου, στη Γαλλική Ριβιέρα, που είναι ιδιαιτέρως γνωστή, για το διάσημο ετήσιο φεστιβάλ κινηματογράφου.
Ο δήμαρχος Ντέιβιντ Λίσναρντ, έβαλε τη σφραγίδα του, στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας μάλιστα πως αυτή ελήφθη, με τη λογική ότι: «η πρόσβαση στις παραλίες αλλά και για κολύμπι απαγορεύεται σε όποιον, δεν έχει κατάλληλα ενδύματα, τα οποία θα σέβονται τις αρχές, τα έθιμα, τον ανθρωπισμό και την εκκοσμίκευση της κοινωνίας», η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Γαλλικής Δημοκρατίας.
«Μαγιό που παραπέμπει σε συγκεκριμένο θρήσκευμα, δεν χρειάζεται να επιδεικνύεται από τη στιγμή, που οι τόποι, οι δικοί μας (τόποι λατρείας), δέχονται σφοδρά χτυπήματα από Ισλαμιστές τρομοκράτες. Το θέμα λοιπόν, σαφώς, κι έχει να κάνει με την Εθνική Ασφάλεια της χώρας, που σήμερα είναι ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος, των Ισλαμιστών τρομοκρατών, καθώς ακόμη και από αυτή την ενδυμασία, μπορεί να δημιουργηθούν κίνδυνοι διατάραξης της δημόσιας τάξης, όπως παρεξηγήσεις και συμπλοκές, ανάμεσα σε πλήθη» τονίζει από την πλευρά του ο επικεφαλής των δημοτικών υπηρεσιών της Γαλλικής Ριβιέρας, Τιερί Μιγκουλέ και προσθέτει ακόμη ότι: «Δεν πρόκειται για απαγόρευση θρησκευτικών συμβόλων από τις παραλίες … αλλά από την άλλη δεν είναι πρέπον, να προβάλλονται επιδεικτικά, ρούχα που παραπέμπουν, σε μια σχέση υποταγής, ομάδος ανθρώπων, σε τρομοκρατικά κινήματα, τα οποία βρίσκονται σε πόλεμο μαζί μας», είπε.
Θυμίζουμε ότι στις 14 Ιουλίου, η πόλη της Γαλλικής Ριβιέρας, η Νίκαια, έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης, από το Ισλαμικό Χαλιφάτο του Ιράκ, κατά την οποία, σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι, όταν ένα φορτηγό… όργωσε τα πλήθη μπροστά στη θάλασσα, ανήμερα του εορτασμού της «Ημέρας της Βαστίλης», της γαλλικής εθνικής εορτής.
Στις 26 Ιουλίου, σημειώθηκε και μια δεύτερη τρομοκρατική επίθεση, με τον Πατέρα Χάμελ (φωτό) να σκοτώνεται από δύο εισβολείς, αυτή τη φορά μέσα σε εκκλησία, της ενορίας του Αγίου Στεφάνου, στο Ρουέν της βορειοδυτικής Γαλλίας, οι οποίοι είχαν διακηρύξει την υποταγή τους στο «Isis».
Αναμφισβήτητα, υπάρχει ακόμη μεγάλη ένταση, γύρω από ότι έχει να κάνει με τη θρησκεία και την εκκοσμίκευση, στη χώρα της τέχνης και του πολιτισμού. Άλλα και το Ισλαμικό φόρεμα, εξακολουθεί να αποτελεί αμφιλεγόμενο θέμα στη Γαλλία, όπου το πέπλο «full-face», θυμίζουμε ότι, απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους.
Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης