Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου αναρτήθηκε στο zougla.gr ένα βίντεο με τίτλο «Μπράβο λιοντάρι!», το οποίο φερόταν να περιγράφει ομιλία Κούρδου βουλευτή στο τουρκικό κοινοβούλιο, με την οποία εξυμνούσε τους Έλληνες και τους Κούρδους και κατήγγελλε τους Τούρκους ως Μογγόλους και έλεγε πως, όταν υπήρχε πολιτισμός στα εδάφη αυτά, οι Τούρκοι μάζευαν σανό για τα αλογάκια. Το βίντεο αυτό, το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2016, είναι αρκετά δημοφιλές και το έχουν δει πάρα πολλοί Έλληνες.

Όσα αναγράφονται στο βίντεο στα ελληνικά, που αφορούν τα λεγόμενα του Τούρκου βουλευτή, κουρδικής καταγωγής, είναι ψευδή και ανυπόστατα. Η μετάφραση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα οποία καταθέτει από το βήμα της τουρκικής βουλής ο βουλευτής. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε Ελλάδα ή σε Αρμενία, δεν υπάρχει αναφορά σε Μογγολία ή σε Μογγόλους και τέλος δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε χωράφια, σε σανό ή σε άλογα. Ο βουλευτής κουρδικής καταγωγής αναφέρεται στη δράση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία κατά την περίοδο εκείνη (την περίοδο 2016). Ο Τούρκος βουλευτής επισημαίνει πως από τη δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας υπήρξαν και υπάρχουν πολλά θύματα στις τάξεις του κουρδικού στοιχείου στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Τόσο στο ακριβές χρονικό σημείο της ομιλίας του βουλευτή (1.05΄ λεπτά), καθώς και στο 1.51΄ ο πολιτικός αναφέρει στοιχεία που αφορούν αποκλειστικά τη δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας.

Δείτε το βίντεο αυτό:

 

Ευχαριστούμε πολύ τους αναγνώστες οι οποίοι μας προειδοποίησαν με σχόλιά τους για την εντυπωσιακή ανακρίβεια της μετάφρασης της ομιλίας του Κούρδου βουλευτή στο τουρκικό κοινοβούλιο. Ελέγξαμε τη μετάφραση με δύο τουρκόφωνους συναδέλφους και διαπιστώσαμε αμέσως το μέγεθος της διαστρέβλωσης της εν λόγω ομιλίας.

Επισημαίνουμε με τη σειρά μας το πόσο επικίνδυνο είναι να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τέτοια fake στοιχεία και πληροφορίες, τα οποία ωστόσο γίνονται πιστευτά από έναν μεγάλο αριθμό πολιτών χωρίς βέβαια να αντανακλούν στην πολιτική πραγματικότητα και απλώς «χαϊδεύουν» τα αφτιά ακραίων στοιχείων της ελληνικής κοινωνίας.

Ως εκ τούτου, αποσύρουμε την ανάρτηση της Κυριακής 21ης Φεβρουαρίου και καλούμε τους αναγνώστες μας να παρεμβαίνουν όταν διαπιστώνουν ανακρίβειες και λάθη στις αναρτήσεις.

Δείτε σχόλια αναγνωστών μας για τη fake πληροφορία: