Αποσύρθηκε από νηπιαγωγείο της Κύπρου το παιδικό βιβλίο «Οικογένεια είναι…» της Κατρίνας Τσάνταλη, μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Η απόφαση ελήφθη μετά από καταγγελίες γονέων αλλά και του αυτοαποκαλούμενου «κινήματος» «Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί», ενώ υπήρξε και αντίδραση των εκδόσεων Διόπτρα που κυκλοφορούν το βιβλίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, το «Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών» έκανε διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας να αποσυρθεί το βιβλίο επειδή «προσβάλει» τον «παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας».

«Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα», ανέφερε στη διαμαρτυρία του το Κίνημα, λέγοντας ότι οι εικόνες του βιβλίου «το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας».

Η τοποθέτηση του υπουργείου Παιδείας

Από πλευράς του, ο διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Μάριος Στυλιανίδης είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) πως το βιβλίο αποσύρθηκε από το νηπιαγωγείο της Κύπρου όπου δόθηκε, στο πλαίσιο δωρεάς 50 βιβλίων πέρυσι από τον σύνδεσμο γονέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το σχολείο «δεν έψαξε καλά τα βιβλία μήπως είχε κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, το έδωσαν και όταν υπήρξε διαμαρτυρία το αφαίρεσαν. Όμως τα σχολεία έχουν δικαίωμα είτε να αγοράζουν είτε να χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο που εγκρίνει ο Διευθυντής Δημοτικής και είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο ή από κατάλογο που εγκρίνει ο διδασκαλικός σύλλογος», ωστόσο πολλά σχολεία αγοράζουν βιβλία για να ενισχύσουν τη βιβλιοθήκη τους.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η δωρεά δεν έχει κάτι το μεμπτό, ωστόσο, για το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε αντίδραση από μητέρα και το σχολείο το απέσυρε. «Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», είπε.

Απόσπασμα από το βιβλίο που αποσύρθηκε από νηπιαγωγείο στην Κύπρο

Η απάντηση των εκδόσεων

Για την υπόθεση τοποθετήθηκαν οι εκδόσεις Διόπτρα, που εκφράζουν τη λύπη αλλά και την απογοήτευσή τους για τον χαρακτηρισμό του «ανήθικου» που προσδόθηκε στο βιβλίο.

Το βιβλίο «προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του δεν μοιάζει με υπόλοιπες. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας».

Την ίδια ώρα, οι εκδόσεις αναφέρουν ότι το βιβλίο έχει στο επίκεντρο «την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια», ενώ «το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης