100 χρόνια από τη γέννηση του Όρσον Ουέλς

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015, 13:29
100 χρόνια από τη γέννηση του Όρσον Ουέλς
Mικρό αφιέρωμα για να τον θυμηθούν οι παλιότεροι και να αναπολήσουν την παλιά καλή εποχή τους δημιουργικού κινηματογράφου, χωρίς περιττά εφέ. Και να τον γνωρίσουν οι νεότεροι.

Ο Όρσον Ουέλς γεννήθηκε στις 6 Μαΐου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ. Ο σπουδαίος αμερικανός σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος άφησε πίσω του ένα αξιοζήλευτο σκηνοθετικό έργο, επηρεάζοντας καθοριστικά την κινηματογραφική ιστορία. Το βρετανικό κινηματογραφικό περιοδικό Sight & Sound ανακήρυξε τον Ουέλς κορυφαίο σκηνοθέτη όλων των εποχών.

Πολίτης Κέιν


Ο Πολίτης Κέιν, η πρώτη κινηματογραφική ταινία που σκηνοθέτησε ο Όρσον Ουέλς (1941), είναι σύμφωνα με την πλειοψηφία κοινού και κριτικών, το σπουδαιότερο έργο της σκηνοθετικής του καριέρας. Χαρακτηρίζεται συχνά ως το κορυφαίο έργο της κινηματογραφικής ιστορίας, στο οποίο πρωταγωνίστησε μάλιστα ο ίδιος ο Ουέλς. Αν και απέτυχε εισπρακτικά, η ταινία μνημονεύεται για την κινηματογραφική της αρτιότητα.

Οι Υπέροχοι Άμπερσονς

Αμέσως μετά τον Πολίτη Κέιν, ο Όρσον Ουέλς προχωρά στο δεύτερο σκηνοθετικό του εγχείρημα. Η δραματική ταινία «Οι Υπέροχοι Άμπερσονς» έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1942, έχοντας υποστεί σημαντικές παρεμβάσεις και περικοπές από την εταιρεία παραγωγής, γεγονός που εξόργισε τον Ουέλς. Εισπρακτικά ήταν απότυχημένη οδηγώντας σε οικονομικές απώλειες για τους παραγωγούς.

Ο ημιτελής Δον Κιχώτης

Ο Όρσον Ουέλς ξεκίνησε το 1955 τα γυρίσματα της κινηματογραφικής προσαρμογής του κλασικού λογοτεχνικού έργου του ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Αν και η ταινία έμεινε ανολοκλήρωτη, το 1992 ο ισπανός παραγωγός και μοντέρ Χεσούς Φράνκο επεξεργάστηκε τα υπάρχοντα αποσπάσματα παρουσιάζοντας το φιλμ στο κοινό.

Η Δίκη, του Κάφκα, στον κινηματογράφο

Το 1962 ο Όρσον Ουέλς μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το κλασικό λογοτεχνικό έργο «Η Δίκη» του Φραντς Κάφκα. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ενσάρκωσαν με επιτυχία ο Άντονι Πέρκινς και η Ρόμι Σνάιντερ.

Οι Καμπάνες του Μεσονυκτίου

Ο Όρσον Ουέλς γυρίζει το 1965 τις Καμπάνες του Μεσονυκτίου, μία ταινία που συνδυάζει με διαλεκτικό τρόπο αποσπάσματα από πέντε έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Το έργο αφηγείται την ιστορία του σαιξπηρικού ήρωα Φάλσταφ, τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο Ουέλς. Ήταν η τελευταία κανονικής διάρκειας και ολοκληρωμένη δημιουργία του σπουδαίου αμερικανού σκηνοθέτη.

O Τρίτος άνθρωπος

Πρωταγωνιστής σε ολόκληρο το έργο, παρόλο που ο ίδιος στην οθόνη κάνει σύντομη, αλλά συγκλονιστική εμφάνιση μόνο στις τελευταίες σκηνές του επίλογου μιας δραματικής ταινίας με συγκλονιστικό «σασπένς».

Ήταν από τις μορφές εκείνες που σφράγισαν την ιστορία της 7ης Τέχνης. Ακόμη και σήμερα, εφτά δεκαετίες μετά, ο «Πολίτης Κέην», θεωρείται από τις σημαντικότερες ταινίες που έχουν κινηματογραφηθεί.


Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015, 14:37