13 νεκροί μετά τη χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014, 02:18


Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Ιταλίας έπειτα από την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων την Κυριακή ότι αυξήθηκε στους 13 ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν ύστερα από τη χορήγηση του αντιγριπικού FLUAD. Το εν λόγω εμβόλιο παρασκευάζει η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis.

Σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών, αυξήθηκαν στους 13 οι άνθρωποι που πέθαναν μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν άτομα άνω των 65 ετών Αρχικά, οι θάνατοι ηλικιωμένων που επήλθαν λίγες ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου ήταν, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τέσσερις. Σε διάστημα τριών ημερών αυξήθηκαν στους 11, ενώ την Κυριακή ανακοινώθηκαν ακόμη δύο θάνατοι μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν άτομα άνω των 65 ετών. 

Ο ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων (AIFA) κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται. Για την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων -που θα αποδείξουν εάν οι θάνατοι σχετίζονται με τη χορηγία του φαρμάκου- τόνισε ότι θα χρειαστούν περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Επισήμανε ακόμη ότι απαγόρευσε προληπτικά τη διάθεση δύο παρτίδων του εμβολίου FLUAD μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.Επιπλέον, ο AIFA ανακοίνωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξετάσει την κατάσταση από τη Δευτέρα και την Πέμπτη θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη οι ιταλικές Αρχές επέβαλαν μερική απαγόρευση του FLUAD έπειτα από την πληροφορία ότι τρεις άνθρωποι πέθαναν (ηλικίας 68, 79 και 87 ετών) και ένας ακόμη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, μόλις ένα 48ωρο μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Τις επόμενες μέρες έγιναν γνωστά περισσότερα κρούσματα.

Παρόλο που απαγορεύθηκε η διάθεση δύο παρτίδων του αντιγριπικού, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι πολύ πιθανόν να ληφθούν σύντομα επιπρόσθετα μέτρα.

Η εισαγγελία της Σιένα ξεκίνησε έρευνα σχετικά με ενδεχόμενη παραγωγή επιζήμιων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ οι εισαγγελίες της Ρώμης, του Πράτο και των Συρακουσών στη Σικελία θα ερευνήσουν τις υποθέσεις των ύποπτων θανάτων. Το Σάββατο η ευρύτερη περιφέρεια της Ρώμης αποφάσισε να «παγώσει», προληπτικά, τη διάθεση των συγκεκριμένων εμβολίων.

Από τη μεριά της, η φαρμακευτική εταιρεία Novartis τονίζει ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή και ότι στην Ευρώπη έχουν διατεθεί εκατομμύρια εμβόλια Fluad, χωρίς να έχουν προκύψει προβλήματα.

Το εμβόλιο έχει διατεθεί σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας συνολικά 12 ιταλικών περιφερειών. Η Novartis έχει εξασφαλίσει άδεια από τις ιταλικές Αρχές για την παραγωγή και διάθεση τεσσάρων εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικών εμβολίων.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014, 09:17