Ο φόβος που δημιουργήθηκε στους πολίτες από τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρες τη δυτικής Ευρώπης το 2016 έχει αλλάξει αδιαμφισβητητα άρδην τη ζωή τους. Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, οι αμέτρητες έφοδοι της αστυνομίας, οι μυστικές επιχειρήσεις εντοπισμού υπόπτων, πλέον αποτελούν κοινό τόπο για πολλές χώρες της Γηραίας Αλβιώνας. 

Ειδικοί τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι ο φόβος δεν θα πρέπει να κυριεύσει τους απλούς ανθρώπους στην καθημερινότητά τους. «Η διάδοση του φόβου και του τρόμου είναι από τους κύριους στόχους των Ισλαμιστών», αναφέρει ο συγγραφέας και ψυχολόγος Γιαν Ίλαν Κιζιλάν, ο οποίος ερευνά εδώ και χρόνια τη στρατηγική του Ισλαμικού Χαλιφάτου από ψυχολογική σκοπιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε όλες τις ηπείρους όμως, η ασφάλεια βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ρώμης, στην οποία έχουν υιοθετηθεί μέτρα ασφαλείας χωρίς προηγούμενο. Ομάδες δυτών των καραμπινιέρων, τις ώρες αυτές ελέγχουν ακόμη και τον ποταμό Τίβερη. Επίλεκτοι σκοπευτές έχουν τοποθετηθεί σε στέγες κτιρίων γύρω από το Βατικανό, το Κολοσσαίο, το αρχαίο ρωμαϊκό στάδιο του Τσίρκο Μάσιμο, όπου οι κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης θα γιορτάσουν την έλευση του 2017.

Τις τελευταίες ώρες, προστέθηκαν άλλοι χίλιοι αστυνομικοί, καραμπινιέροι και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, οι οποίοι, με στολή αλλά και με πολιτικά, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κυλήσουν όλα ήσυχα και ομαλά. Σε πολλές ιταλικές πόλεις, όπως την Μπολόνια, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της κατάστασης οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν και μικρά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη με κάμερες (τα γνωστά drones). Στο Μιλάνο, τέλος, τα μέλη της αστυνομίας θα διαθέτουν, απόψε, κινητά τηλέφωνα υπερπροηγμένης τεχνολογίας, με τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν, απευθείας στο επιχειρησιακό κέντρο της πόλης, φωτογραφίες και εικόνες ατόμων που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Βερολίνο, η αστυνομία έκλεισε την πλατεία Πάριζερ μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου και αποφάσισε να διαθέσει επιπλέον 1.700 αστυνομικούς , πολλούς κατά μήκος ενός δρόμου με εορταστικά δρώμενα, όπου τεθωρακισμένα αυτοκίνητα δίπλα στα διαχωριστικά θα αποκλείσουν την περιοχή σε οχήματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της αστυνομίας του Βερολίνου Τόμας Νόιεντορφ στην ειδησεογραφική υπηρεσία “Ρόιτερς TV”, μερικοί από τους αστυνομικούς θα είναι οπλισμένοι με οπλοπολυβόλα, ένα ασυνήθιστο μέτρο για τη γερμανική αστυνομία.

Η Τζακάρτα ανακοίνωσε πως απέτρεψε ένα σχέδιο επίθεσης τα Χριστούγεννα μιας οργάνωσης που συνδέεται με το Ισλαμικό Χαλιφάτο, ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες στις Φιλιππίνες σε επιθέσεις που αποδίδονται σε ισλαμιστές.

Το Ισραήλ εξέδωσε χθες από την πλευρά του προειδοποίηση για τον «άμεσο» κίνδυνο να πραγματοποιηθούν επιθέσεις εναντίον κυρίως Ισραηλινών τουριστών στην Ινδία.

Στη Νέα Υόρκη, 165 οχήματα «παρεμπόδισης» –μεταξύ των οποίων απορριμματοφόρα– θα τοποθετηθούν σε «στρατηγικά σημεία» και κυρίως στις προσβάσεις της Times Square, όπου αναμένονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι
Στη Νέα Υόρκη, 165 οχήματα «παρεμπόδισης» –μεταξύ των οποίων απορριμματοφόρα– θα τοποθετηθούν σε «στρατηγικά σημεία» και κυρίως στις προσβάσεις της Times Square, όπου αναμένονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι για να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή κάθοδο της σφαίρας της Πρωτοχρονιάς.

Στην Ισπανία οι Αρχές συνέλαβαν δυο τζιχαντιστές που σε βιντεοσκοπημένο τους μήνυμα απειλούσαν να αιματοκυλίσουν την κεντρική πλατεία της Μαδρίτης.

Η Μαδρίτη θα αναπτύξει 1.600 αστυνομικούς επιπλέον για το Σαββατοκύριακο. Για δεύτερη χρονιά στη σειρά, η πρόσβαση στην κεντρική πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, όπου συνήθως συγκεντρώνεται κόσμος για να γιορτάσει την έλευση του νέου χρόνου, θα περιοριστεί στα 25.000 άτομα, περιφρουρούμενα από ισχυρή αστυνομική δύναμη και οδοφράγματα.

Στην Κολωνία της δυτικής Γερμανίας, όπου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πέρυσι εκατοντάδες γυναίκες υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση και τους έκλεψαν προσωπικά αντικείμενα έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, η αστυνομία έχει τοποθετήσει δύο νέες κάμερες για παρακολούθηση της πλατείας του σταθμού. Οι επιθέσεις έγιναν από άτομα με χαρακτηριστικά αραβικών χωρών και χωρών της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με την αστυνομία, και επέφεραν σφοδρή κριτική εναντίον της καγκελαρίου της Γερμανίας για τη μεταναστευτική πολιτική της.

Στη Φραγκφούρτη, όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας, πάνω από 600 αστυνομικοί θα περιπολούν απόψε, διπλάσιοι απ’ ό,τι το 2015.

Στις Βρυξέλλες, όπου ισλαμιστές βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν 16 άτομα και τραυμάτισαν περισσότερα από 150 τον Μάρτιο, ο δήμαρχος αποφάσισε να μην ακυρώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις φέτος.

Στο Παρίσι, όπου ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν 130 τον Νοέμβριο του 2015, οι αρχές έθεσαν σε εφαρμογή έντονα μέτρα ασφάλειας για τους εορτασμούς του Σαββατοκύριακου, που περιλαμβάνουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων στα Ηλύσια Πεδία, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν 600.000 άτομα. Στρατιώτες με βαρύ οπλισμό περιπολούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως τον Πύργο του Άιφελ, την Αψίδα του Θριάμβου και το Μουσείο του Λούβρου.

Στη μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού βρίσκονται 10.300 αστυνόμοι, στρατιώτες, πυροσβέστες και άλλο προσωπικό, λιγότεροι από τους 11.000 που υπήρχαν το 2015, λίγες εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στο θέατρο Μπατακλάν. Υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης θα είναι υπεύθυνοι για σωματικές έρευνες, ιδιαίτερα στα Ηλύσια Πεδία.

Σε όλη τη Γαλλία, πάνω από 90.000 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και 7.000 στρατιώτες, θα βρίσκονται σε υπηρεσία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είπαν οι αρχές.

Ο κατάλογος των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στην Ευρώπη το 2016 είναι μακρύς

Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2016: Διπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο Zaventem των Βρυξελλών. Ακόμη μια βόμβα εξερράγη στον σταθμό του μετρό Maalbeek. Απολογισμός: 35 νεκροί και περισσότεροι από 300 τραυματίες.

Πολλαπλές και πολύνεκρες εκρήξεις συγκλόνισαν το πρωί της Τρίτης 22 Μαρτίου 2016 την καρδιά της Ευρώπης.

Στις 09.00 ώρα Ελλάδας (σ.σ.: 08.00 ώρα Βελγίου) δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Zaventem» των Βρυξελλών, ενώ ύστερα από μία ώρα ακολούθησε έκρηξη στον σταθμό του μετρό «Maalbeek», κοντά στα κτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tην ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Νίκαια, 14 Ιουλίου 2016: 84 σκοτώθηκαν όταν ένας Γαλλο-τυνήσιος εισέβαλε με φορτηγό σε χώρο εκδήλωσης για την άλωση της Βαστίλλης

Με αίμα αθώων πολιτών βάφτηκε ο εορτασμός της «Ημέρας της Βαστίλης» στη Γαλλία, η οποία βυθίστηκε στο πένθος, ζώντας εκ νέου στιγμές της 13ης Νοεμβρίου 2015, όταν στο Παρίσι είχαν χάσει τη ζωή τους 130 άνθρωποι από επιθέσεις εξτρεμιστών.

Το φορτηγό διήνυσε περίπου 2 χιλιόμετρα, εξ ου και ο μεγάλος αριθμός των νεκρών, πριν ο οδηγός πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Το βράδυ της Πέμπτης 14 ιουλίου 2016, στις 22.30 ώρα Γαλλίας, φορτηγό σκόρπισε τον θάνατο στη Νίκαια, καθώς έπεσε πάνω σε πλήθος πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της χώρας, με αποτέλεσμα 84 άνθρωποι (εκ των οποίων 7 παιδιά) να χάσουν τη ζωή τους.

Το φορτηγό διήνυσε περίπου 2 χιλιόμετρα, εξ ου και ο μεγάλος αριθμός των νεκρών, πριν ο οδηγός πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Tην ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Βίρτσμπουργκ, 18 Iουλίου 2016: Ένας 17χρονος Αφγανός επιτέθηκε με τσεκούρι σε τουλάχιστον 21 άτομα που βρίσκονταν σε βαγόνι του περιφερειακού τρένου στην περιοχή του Βίρτσμπουργκ, στη Βαυαρία

Με αίμα βάφτηκε το βαγόνι του τρένου όπου ένας 17χρονος Αφγανός επιτέθηκε με τσεκούρι και μαχαίρι εναντίον επιβατών, αργά το βράδυ της Δευτέρας 18 Ιουλίου 2016 στη Γερμανία.

Η εικόνα που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο μαρτυρά τι συνέβη στο τρένο που την ώρα της επίθεσης κινούνταν μεταξύ των περιοχών Wurzburg-Heidingsfeld και Ochsenfurt.

Επικράτησε πανικός. Επιβάτες έτρεχαν πανικόβλητοι να βρουν καταφύγιο, την ώρα που άλλοι επιχείρησαν να αφοπλίσουν τον δράστη. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του γερμανικού κρατιδίου Γιοάχιμ Χέρμαν, ο νεαρός κρατούσε και μαχαίρι.

Ο 17χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, την ώρα που επιχείρησε να διαφύγει. Όπως ανακοινώθηκε, ο νεαρός είχε φθάσει σε γερμανικό έδαφος ως ασυνόδευτος πρόσφυγας.

Άνσμπαχ, 24 Ιουλίου 2016: Βομβιστής πυροδότησε εκρηκτικά που έφερε πάνω του έξω από τον χώρο που διεξάγονταν ένα φεστιβάλ στην πόλη της Γερμανίας

Βομβιστής πυροδότησε αργά το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουλίου 2016 τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του έξω από τον χώρο που διεξάγονταν ένα φεστιβάλ στην πόλη Άνσμπαχ της Γερμανίας.

Πρόκειται για 27χρονο Σύρο πρόσφυγα, η αίτηση ασύλου του οποίου είχε απορριφθεί πριν από έναν χρόνο. O 27χρονος βρισκόταν στην Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια. Από την επίθεση σκοτώθηκε ο ίδιος, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι.

Σε δηλώσεις προέβη η δήμαρχος της πόλης Άνσμπαχ, Κάρντα Σάιντελ, σχετικά με την έκρηξη που σημειώθηκε στο εστιατόριο, τα ξημερώματα της Δευτέρας, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπήρξε διαρροή αερίου, αλλά εκρηκτικός μηχανισμός».

Αυτός είναι ο δράστης της επίθεσης στο Άνσμπαχ

Νορμανδία, 26 Ιουλίου 2016: Ένας ιερέας έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση δύο ανδρών οπλισμένων με μαχαίρι σε εκκλησία στα περίχωρα της Ρουέν στη βορειοδυτική Γαλλία

Με αίμα βάφτηκε η επίθεση το πρωί της Τρίτης 26 Ιουλίου 2016, δύο οπλισμένων «στρατιωτών του Ισλαμικού Χαλιφάτου» με μαχαίρια που κρατούσαν ομήρους στην εκκλησία Σαιντ Ετιέν ντι Ρουβρέ σε προάστιο, το οποίο βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα νότια της Ρουέν, στη Νορμανδία.

Μπήκαν από την πίσω πόρτα κατά τη διάρκεια πρωινής λειτουργίας και κράτησαν όμηρους πέντε άτομα που βρίσκονταν μέσα. Μια καλόγρια κατόρθωσε να ξεφύγει και να καλέσει βοήθεια.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως νεκρός έπεσε ο 86χρονος ιερέας της εκκλησίας Jacques Hamel, του οποίου οι δράστες της επίθεσης έκοψαν τον λαιμό, πριν πέσουν οι ίδιοι νεκροί κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τον αποκεφαλισμό του ιερέα.

Το ντοκουμέντο του τρόμου

Βερολίνο, 19 Δεκεμβρίου 2016: Φορτηγό παρέσυρε κατοίκους και επισκέπτες που βρίσκονταν σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου, σκορπώντας τον θάνατο

Το αιματηρό συμβάν εκτυλίχθηκε τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 στις 20.00 το βράδυ τοπική ώρα, στην τοποθεσία Breitscheidplatz, με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 48. 

Στη δημοσιότητα δόθηκε ένα νέο βίντεο-ντοκουμέντο με την ξέφρενη πορεία που ακολούθησε το φορτηγό στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά.

Το ανθρωποκυνηγητό της γερμανικής αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 24χρονου Τυνήσιου συνεχίζεται, με τις Αρχές να τον επικηρύσσουν για 100.000 ευρώ και τη φωτογραφία του να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Τέλος στο ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Ανίς Άμρι, του 24χρονου Τυνήσιου ο οποίος καταζητείτο από τις γερμανικές αρχές για το μακελειό με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά, έβαλαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Ιταλίας την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκαν οι βρετανικές εφημερίδες «Guardian» και «Dailymail», ένας άνδρας που έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου ρουτίνας στο Μιλάνο της Ιταλίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής είναι ο 24χρονος που αναζητούσε η μισή Ευρώπη.

Στη φωτογραφία – ντοκουμέντο της ιταλικής «Il Tempo» ο δολοφόνος 12 ανθρώπων φαίνεται πεντακάθαρα να κείτεται διασωληνωμένος στο έδαφος.

Οι αρμόδιες αρχές ζητούν επιτακτικά την ενίσχυση των ελέγχων στα δίκτυα συγκοινωνιών

Η καγκελάριος Μέρκελ μετά την επίθεση στο Βερολίνο επανέλαβε ότι είναι επιτακτική η νομοθέτηση νέων μέτρων για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας.

H αστυνομία καλεί για τη νομοθέτηση νέου πλαισίου αναφορικά με τη διευκόλυνση της παρακολούθησης με τεχνικά μέσαΩστόσο ακόμη παραμένουν ασαφείς οι ακριβείς προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα ο δημόσιος διάλογος στη χώρα γύρω από θέματα ασφάλειας, τρομοκρατίας και προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών διεξάγεται σε έντονους τόνους.

Οι αρμόδιες αρχές ζητούν επιτακτικά την ενίσχυση των ελέγχων στα δίκτυα συγκοινωνιών. Ειδικότερα η αστυνομία καλεί για τη νομοθέτηση νέου πλαισίου αναφορικά με τη διευκόλυνση της παρακολούθησης με τεχνικά μέσα.

H γερμανική αστυνομία έχει ήδη ενσωματώσει στις στολές των ειδικών μονάδων μικρές κάμερες προηγμένης τεχνολογίαςΟ Γερμανός υπ. Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της παρακολούθησης με κάμερες δημόσιων χώρων προς αποφυγή αντίστοιχων περιστατικών. Σε αυτό συμφωνεί άλλωστε και η γερμανική αστυνομία, η οποία ήδη έχει ενσωματώσει στις στολές των ειδικών μονάδων μικρές κάμερες προηγμένης τεχνολογίας.

Σε δικαστικό επίπεδο το κρατίδιο της Ρηνανίας-Bεστφαλίας εφαρμόζει ήδη πιλοτικά σύντομες δικονομικές διαδικασίες για ξένους υπηκόους που κρίνονται ύποπτοι για σχετικά αδικήματα. Από την άλλη πλευρά όμως, όπως υπογραμμίζουν πολλές ήπιες φωνές, ο φόβος για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα και η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, όπως της βιντεοπαρακολούθησης, δεν θα πρέπει να λειτουργήσει εις βάρος των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης