Μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. στη συλλογή, επεξεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και η επαναδραστηριοποίηση της ίδιας της Ε.Ε. ως σύνολο, στη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Μαγκρέπ, είναι τα δύο βασικά ζητούμενα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε συνδυασμό με τη διαφύλαξη των ατομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας, σύμφωνα με τους ομιλητές στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, στην ενότητα «Αντιμετωπίζοντας τον Τρόμο: Ασφάλεια ή Αξίες;»

Ακαδημαϊκοί, στρατιωτικοί, αξιωματικοί της αστυνομίας και ευρωπαϊκών οργάνων, όπως η FRONTEX, αναλυτές ασφαλείας και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για την πάταξη τόσο της παγκόσμιας πλέον τρομοκρατίας, όσο και των αιτών που οδηγούν σε αυτές τις πράξεις, υπερασπιζόμενοι παράλληλα τις δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στρατηγός Τσαρλ Γουόλντ πρώην υποδιοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ δεν είχαν αναπτύξει κανένα σημαντικό σχέδιο για την τρομοκρατία στην Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν η αφορμή για να επανεξετάσουν την στάση τους. «Τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλα μέρη της Ευρώπης υπήρχε τρομοκρατία τα προηγούμενα χρόνια, τώρα όμως έχουμε το φαινόμενο της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Τρομοκράτες που οργανώνονται και εκπαιδεύονται σε περιοχές οι οποίες δεν ελέγχονται από νόμιμες κυβερνήσεις. Στο παρελθόν ήταν εύκολο να εντοπίσουμε τους τρομοκράτες, δύσκολο να τους εξουδετερώσουμε. Σήμερα ισχύει το αντίθετο» υπογράμμισε ο Στρατηγός Γουόλντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικότερο ζήτημα για να καταπολεμηθεί αυτό το σύγχρονο φαινόμενο της παγκοσμιοποιημένης τρομοκρατία είναι οι πληροφορίες. «Οι τρομοκράτες σήμερα έχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα. Δεν ακολουθούν τους Νόμους, ή μάλλον φτιάχνουν δικούς τους Νόμους και προπαγανδίζουν το μίσος τους για το κατεστημένο υπό το μανδύα μιας θρησκείας, κάτι που είναι άδικο για το Ισλάμ. Στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρώπη, ο στρατός ακολουθεί τους Νόμους και το Σύνταγμα. Δεν δρούμε ανεξέλεγκτα όπως οι τρομοκράτες. Η συλλογή και επεξεργασία των πληροφοριών είναι το βασικότερο όπλο μας».

Ο Αμερικανός Στρατηγός τόνισε ότι η στρατιωτική ήττα του ISIS δεν θα σημαίνει και το τέλος της τρομοκρατίας , καθώς νέες ομάδες θα καλύψουν το κενό και προέβλεψε ότι η μάχη ενάντια στην παγκόσμια τρομοκρατία θα είναι διαρκής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο κ. Τζέιμς Χένρι Μπερζερόν, επικεφαλής πολιτικός σύμβουλος στην Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θίγει ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα καθώς αυτά έχουν νόημα μόνο όταν η προάσπιση τους είναι επώδυνη. «Είναι πολύ δύσκολη η συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ένα φαινόμενο που μοιάζει με μια εξίσωση. Η ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ προσπαθεί να ελέγξει τις πιθανές θαλάσσιες μεταφορές τόσο ατόμων που συνδέονται με τη τρομοκρατία, όσο και επικίνδυνου υλικού, αλλά και την πιθανή σύνδεση διεθνούς εγκλήματος με τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα αποτελέσματα έως τώρα δεν ήταν εντυπωσιακά. Οι τρομοκράτες έχουν βρει πιθανώς άλλες οδούς».

Στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να θέσει η χώρα σε μια παρατεταμένη περίοδο έκτακτης ανάγκης αναφέρθηκε η κυρία Μαριέττα Καραμανλή, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη γαλλική Βουλή, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο οι αρχές στη χώρα έχουν καταφέρει να αποτρέψουν 400 τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά υπογράμμισε ότι η κοινωνίες στην Ευρώπη πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών, με σεβασμό πάντα στα ατομικά δικαιώματα.

Το λάθος της στήριξης αυταρχικών καθεστώτων που υποθάλπουν την τρομοκρατία εντόπισε η Δρ. Νάνσι Οκάιλ, Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Ταχρίρ για την Μέση Ανατολή με έδρα τις ΗΠΑ. “Για να αντιμετωπίσουμε τη τρομοκρατία πρέπει να δούμε τα συμπτώματα, τις αιτίες και να σκεφτούμε την επόμενη ημέρα. Δεν αρκεί να ηττηθεί μια οργάνωση, καθώς κάποια άλλη θα καλύψει το κενό. Δεν γίνεται επίσης να έχεις σταθερότητα και ασφάλεια χωρίς σεβασμό ατομικών δικαιωμάτων. Αυτό το λάθος κάνει η διεθνής κοινότητα. Στηρίζει δικτάτορες και αυταρχικά καθεστώτα, αρκεί να κρατούν τα προβλήματα εντός των δικών τους συνόρων. Είναι λάθος, αλλά συμβαίνει διότι οι πολιτικοί πρέπει να λάβουν άμεσες αποφάσεις.

Ο κ. Νίκος Πάσας, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Northeastern University School, τόνισε ότι δεν γίνεται να προστατεύει ένα κράτος τη δημοκρατία καταργώντας και επανέλαβε την άποψη ότι η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών είναι το μοναδικό όπλο για την καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

«Μπορούμε να παρακολουθήσουμε πολύ περισσότερα από την απλή μεταφορά εμπορευμάτων, υπάρχει η τεχνολογία, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τι συμβαίνει υπογείως . αλλά να αξιοποιούμε και τις πληροφορίες ανοιχτού τύπου Έχουμε εμμονή με τις μυστικές πληροφορίες και χάνουμε αυτό που είναι μπροστά στα μάτια μας» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ απέδωσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες στην αδυναμία και απροθυμία των κρατών – μελών της Ε.Ε. να μοιραστούν τις πληροφορίες των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας. «Χρειάζεται σεβασμός στην αρχή της νομιμότητας και συλλογή και διαχείριση της πληροφορίας για να προλάβουμε μελλοντικές επιθέσεις», τόνισε ο κ. Πάσας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης