40 χρόνια Πράσινοι: Oι «ρέμπελοι» που έγιναν κόμμα εξουσίας στη Γερμανία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020, 11:56
40 χρόνια Πράσινοι: Oι «ρέμπελοι» που έγιναν κόμμα εξουσίας στη Γερμανία

Ξεκίνησαν ως ένα πολύχρωμο και αντιδραστικό συνονθύλευμα ανθρώπων. Με τα χρόνια το κόμμα εξελίχθηκε, εκσυγχρονίστηκε και προσαρμόστηκε. Πλέον οι Πράσινοι είναι από τους βασικούς ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων στη Γερμανία.

Η ομάδα των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στις 12 και 13 Ιανουαρίου του 1980 στην Καρλσρούη ήταν ένα εξόφθαλμα ετερόκλητο σχήμα: μεταξύ τους βετεράνοι του φοιτητικού κινήματος του 1968, οικολόγοι, ακτιβιστές, συντηρητικοί, φιλόζωοι, φεμινίστριες αλλά και κομμουνιστές. Οι περισσότεροι άνδρες είχαν μούσια, φορούσαν πολύχρωμα ρούχα ενώ οι γυναίκες πουλόβερ που ως επί το πλείστον είχαν πλέξει οι ίδιες.

Η εντελώς ανομοιογενής αυτή ομάδα ανθρώπων ίδρυσε τότε ένα νέο κόμμα που είχε στόχο να αλλάξει τη χώρα: Το κόμμα των Πρασίνων.

Από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι μονοπωλούσαν τα κυβερνητικά έδρανα, εναλλασσόμενα στην εξουσία. Ήδη όμως το 1983, τρία χρόνια μετά την ίδρυσή τους, οι Πράσινοι κατάφεραν να εκλεγούν και να εκπροσωπηθούν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο της Βόννης. 

Τα ηνία των επαναστατών αναλάμβανε μια γενιά πολιτικών που είχε γαλουχηθεί από το φοιτητικό κίνημα των προηγούμενων δεκαετιών, όπως ο αριστερός δικηγόρος Όττο Σίλι, ο οποίος είχε ηγηθεί της πρώτης πράσινης κοινοβουλευτικής ομάδας και ο «ρέμπελος» Γιόσκα Φίσερ, πρώτος υπoυργός Περιβάλλοντος στο κρατίδιο της Έσσης και μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες των Πρασίνων τις τελευταίες δεκαετίες εν γένει.

Με αιχμή την προστασία του περιβάλλοντος

Η μάχη κατά της πυρηνικής ενέργειας, ο αφοπλισμός και η υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων βρέθηκαν εξαρχής ψηλά στην ατζέντα των Πρασίνων της Γερμανίας.

Το 1998, σχεδόν 20 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, ο τότε καγκελάριος Σρέντερ προχωρούσε στον πρώτο στα χρονικά κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους, με τον Γιόσκα Φίσερ να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και την ευθύνη της ίσως πιο αμφιλεγόμενης απόφασης στην ιστορία του κόμματος: της συμμετοχής Γερμανών στρατιωτών στον πόλεμο κατά σερβικών θέσεων, μιας απόφασης που παραβίαζε κατάφωρα την ειρηνική κόκκινη γραμμή του κόμματός του.

Η κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας

Το δεύτερο ορόσημο της επταετούς παραμονής των Πρασίνων στην εξουσία ήταν η απόφαση κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2020 που ελήφθη το 2002 σε συμφωνία με παράγοντες της οικονομίας.

Η νυν πρόεδρος του κόμματος Αναλένα Μπέρμποκ ήταν τότε μόλις 22 χρόνων. «Πρέπει να καθιστάς σαφές ότι η πολιτική μπορεί να επιφέρει αλλαγές, ακόμη και εν μέσω μεγάλων αντιστάσεων. Με τη συμμετοχή των Πρασίνων στην κυβέρνηση υλοποιούνταν κάτι για το οποίο αγωνιζόμασταν επί δεκαετίες». Και παρότι η μετέπειτα κυβέρνηση ανακάλεσε την ιστορική απόφαση, ήρθε το 2011 η καταστροφή της Φουκουσίμα που έβαλε οριστική ταφόπλακα στην πυρηνική ενέργεια στη Γερμανία.

Η εξέλιξη είχε απογειώσει τα ποσοστά των Πρασίνων οδηγώντας τους σε εντυπωσιακή νίκη στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Βίνφριντ Κρέτσμαν να ορκίζεται πρώτος πράσινος πρωθυπουργός ομόσπονδου κρατιδίου.

Το τελευταίο διάστημα και με την προστασία του κλίματος να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή τα ποσοστά των Πρασίνων βρίσκονται σταθερά πλέον του 20%, συχνά σε απόσταση αναπνοής από τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Συγκυβερνούν δε, σε 11 από τα 16 κρατίδια της χώρας ενώ στις Ευρωεκλογές του 2019 απέσπασαν το 20,5% των ψήφων που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για το κόμμα. Πέραν αυτών ο αριθμός των μελών εκτοξεύθηκε από τις 60.000 στις 100.000.

Πολλοί αναλυτές προεξοφλούν ήδη ότι οι Πράσινοι θα είναι ο επόμενος κυβερνητικός εταίρος των συντηρητικών μετά τις εκλογές του 2021.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020, 11:56