Συντονιστείτε στο Web Zougla Radio

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε live την προσεδάφιση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Curiosity»Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο «στρατηγείο» της ΝΑSA και την πιο δαπανηρή αποστολή στην ιστορία της διαστημικής υπηρεσίας, που στέφθηκε με επιτυχία θα αποτελέσει ένα σημαντικότατο επιστημονικό επίτευγμα και θα ανοίξει νέες οδούς εξερεύνησης του άγνωστου μέχρι σήμερα «κόκκινου» πλανήτη, Άρη.

Ο κόκκινος πλανήτηςΕπτά λεπτά ακριβώςείχαν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες της NASA για να καταφέρουν να προσεδαφίσουν στην επιφάνεια του πλανήτη το διαστημικό όχημα «Curiosity». Το σκάφος ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί (λίγα δευτερόλεπτα μετά τις 08.30 ώρα Ελλάδας) τη διαδικασία προσεδάφισης και οι επικεφαλής της NASA έχουν ονομάσει αυτή τη διαδικασία «τα επτά λεπτά του τρόμου».

Χρειάστηκαν δηλαδή επτά λεπτά για τη Γη μέχρι να φτάσουν οι όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την έκβαση της προσγείωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες της NASA θα περιμένουν τώρα να δουν αν τα όργανα και τα συστήματα του Curiosity λειτουργούν ομαλά και δεν προέκυψε πρόβλημα σε κάποιο από αυτά κατά την διαδικασία εισόδου του ρομπότ στην ατμόσφαιρα του Αρη και της προσεδάφισης του στη συνέχεια.

Η ασφαλής προσεδάφιση του υπεσύγχρονου οχήματος της NASA αποτελεί το αποκορύφωμα της τελευταίας και πιο δύσκολης φάσης ενός ταξιδιού που άρχισε πριν από οκτώ μήνες και για την πραγματοποίηση του οποίου εργάστηκαν 5.000 άνθρωποι και δαπανήθηκαν περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ.


Προετοιμασίες για την προσεδάφιση του «Curiosity»

Η κρίσιμη αποστολή

Η αποστολή Mars Science Laboratory (MSL) ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011 και μετά από ένα ταξίδι 565 εκατομμυρίων χλμ., επιχείρησε την προσεδάφιση στην επιφάνεια του Άρη, του ρομποτικού ρόβερ.

Η προσεδάφιση πραγματοπιήθηκε στην περιοχή Aeolis Palus (Έλος της Αιολίδας) που βρίσκεται στο εσωτερικό του κρατήρα Gale, δίπλα στο ύψους 5,5 χλμ. όρος Aeolis Mons (Όρος της Αιολίδας, η NASA όμως το αποκαλεί όρος Sharp παρά την ονοματοδοσία της IAU).

Διαστημικά σκάφη σε τροχιά ανίχνευσαν ορυκτά και αργιλώδη ιζήματα στην περιοχή, τα οποία υποδηλώνουν ύπαρξη νερού σε παλαιότερες εποχές. Αυτός ήταν και ο στόχος του Curiosity: να ερευνήσει για την ύπαρξη των δομικών συστατικών της ζωής.

Η διάρκεια της αποστολής του πυρηνοκίνητου ρόβερ είναι τουλάχιστον ένα αρειανό έτος (687 ημέρες) και η περιοχή που θα καλυφθεί θα έχει ακτίνα 20 χιλιομέτρων. Το Curiosity είναι διπλάσιο σε μήκος και 5 φορές βαρύτερο από τα ρόβερ Spirit και Opportunity, και μεταφέρει δεκαπλάσιο όγκο επιστημονικών οργάνων.


Η προσεδάφιση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Aeolis Palus

Οι επιστημονικοί στόχοι της αποστολής:

• Να προσδιορίσει εάν υπήρχαν κάποτε συνθήκες κατάλληλες για ζωή στον Άρη
• Μελέτη του κλίματος του πλανήτη
• Μελέτη της γεωλογίας του πλανήτη
• Σχεδιασμός επανδρωμένης αποστολής στον Άρη

Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της αποστολής ήταν τα λεπτά που μεσολαβούν από την είσοδο στην ατμόσφαιρα μέχρι την προσεδάφιση. Λόγω του μεγάλου όγκου του ρόβερ δεν χρησιμοποιήθηκαν  αερόσακοι όπως έγινε με τα ρόβερ Spirit και Opportunity.

Η διαδικασία ξεκίνησε  με την είσοδο στην ατμόσφαιρα όπου με την βοήθεια της θερμικής ασπίδας και της πυκνότητας του αέρα, η ταχύτητα της κάψουλας μειώθηκε  από τα 6 χλμ ανά δευτερόλεπτο στα 470 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Έπειτα άνοιξε το μεγάλο υπερηχητικό αλεξίπτωτο και μειώθηκε η ταχύτητα στα 100 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια αποκόπηκε το αλεξίπτωτο και η ταχύτητα μειώθηκε σχεδόν τελείως με την βοήθεια κινητήρων. Αναπτύχθηκε το σύστημα τροχών και με τη βοήθεια γερανού με σχοινιά το ρόβερ ακούμπησε μαλακά στην επιφάνεια.

Προσγείωση ή πρόσκρουση;

Ο Νταγκ Μακ Κουίστιον, υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της μελέτης, πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι «δε θα υπάρξει πρόσκρουση. Το πρόβλημα έγκειται απλά στο πώς οι πληροφορίες θα φτάσουν σ΄ εμάς και στο κατά πόσο αυτές θα είναι σωστά συγχρονισμένες με τις πραγματικές εξελίξεις».

Κατόπιν αιτήματος της ΝΑSΑ, η αποστολή με την επωνυμία Άρης Εξπρές (Mars Express) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) ήταν σε θέση να παρακολουθήσει την προσγείωση του Curiosity. Η αποστολή μελετά τον πλανήτη από το Δεκέμβριο του 2003, όταν πραγματοποίησε και την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα προσέγγισής του με το διαστημόπλοιο Beagle 2.

Ο Μάικλ Ντένις, διευθυντής των διαστημικών αποστολών Άρης Εξπρές, αισιόδοξος για την πορεία της αποστολής του, δήλωσε ότι ο ΕΟΔ θα εφοδιάσει με σημαντικά αντίγραφα πληροφοριών τη ΝΑSΑ σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

«Θα είναι μία εξαιρετική στιγμή για την επιστήμη του διαστήματος» υπογράμμισε τέλος, αν και όπως παραδέχτηκε, δεν υπάρχουν εγγυήσεις στο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης το ρομπότ πραγματοποίησε  μια σειρά από εξαιρετικά πολύπλοκους ελιγμούς, ελεγχόμενους από τον υπολογιστή που έχει ενσωματωμένο. Αρχικά η ατμόσφαιρα του Άρη βοήθησε  το Curiosity να επιβραδύνει, καθώς είναι 100 φορές πιο αραιή από αυτή της Γης.

Ο Μάικλ Ντένις θεωρεί πως από τη στιγμή που το ρομπότ πραγματοποίησε μία πετυχημένη προσγείωση, είναι έτοιμο να κυλήσει και στην επιφάνειά του. Μάλιστα παρομοίαζε τη διαδικασία αυτή «σα να αγοράζει κανείς καινούριο αυτοκίνητο κατευθείαν από την αντιπροσωπεία».


Χαμόγελα για το σημαντικότατο επιστημονικό επίτευγμα

Το «στρατηγείο» της ΝΑSA 
Το «στρατηγείο» της ΝΑSA

Τελευταία απόπειρα για  το «Curiosity»

Επτά λεπτά τρόμου έζησαν  οι ερευνητές του διαστήματος.

Το κόστος των 2,5 δισεκατ. δολαρίων που επένδυσε η ΝΑSΑ στην αποστολή τοποθετεί τη διαστημική μηχανή πρώτη στη λίστα με τις πιο ακριβοπληρωμένες αποστολές της στον Άρη. Κατά συνέπεια ίσως πρόκειται και για την τελευταία της απόπειρα, για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον.

Ο στόχος της επόμενης διετίας ούτως ή άλλως είναι μία αποστολή στον Γκέιλ, τον κρατήρα του Άρη, όπου και θα ερευνήσει το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής.

Να σημειωθεί ότι περίπου οι μισές αποστολές στον Άρη απέτυχαν, είτε στην εκτόξευση, είτε στην προσεδάφιση, είτε επειδή χάθηκαν στο Διάστημα.

Όλη η ομάδα ποζάρει στο φωτογραφικό φακό
Όλη η ομάδα ποζάρει στο φωτογραφικό φακό


Η αναπληρώτρια διευθύντρια της NASA, Lori Garver

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης