Θα δεχθεί ο Σνόουντεν την χορήγηση ασύλου από την Βραζιλία;

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013, 07:27
Θα δεχθεί ο Σνόουντεν την χορήγηση ασύλου από την Βραζιλία;
O πρώην τεχνικός της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, ενδεχομένως να δεχτεί την χορήγηση ασύλου στη Βραζιλία αλλά χωρίς αυτό να προϋποθέτει την παροχή πληροφοριών για το πρόγραμμα κατασκοπείας των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Globo.

«Αν η κυβέρνηση της Βραζιλίας επιθυμεί να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα ήταν τιμή για μένα να συμμετάσχω», δήλωσε ο Σνόουντεν σύμφωνα με κυριακάτικη εκπομπή του Globo. «Ουδέποτε θα ανταλλάξω πληροφορίες έναντι χορήγησης ασύλου», προειδοποίησε εξαίροντας την Βραζιλία ως «μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και δυναμικές δημοκρατίες στον κόσμο».

Το Globo απέσπασε τις δηλώσεις του πρώην αναλυτή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του δικηγόρου του στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην τεχνικός που εργαζόταν για λογαριασμό μιας υπεργολάβου εταιρίας της NSA είχε υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου τον Ιούλιο σε διάφορες χώρες - μεταξύ αυτών και η Βραζιλία - πριν η Ρωσία του χορηγήσει προσωρινό άσυλο ενός έτους.

Ο Σνόουντεν ο οποίος εργάζεται από το Νοέμβριο για τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης "VKontakte" που συχνά περιγράφεται ως το «ρωσικό Facebook», ενώ προκάλεσε επανειλημμένα θύελλα αντιδράσεων από το καλοκαίρι με τις αποκαλύψεις του για το μέγεθος των προγραμμάτων κατασκοπείας της NSA, κυρίως αυτών που είχαν στόχο τις συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ και τους ηγέτες τους.

Ο πρώην αναλυτής φέρεται να έχει στην κατοχή του περί το 1,7 εκατομμύριο έγγραφα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013, 07:47