Θα διατηρήσει τον νόμο για την μπούρκα

Θα διατηρήσει τον νόμο για την μπούρκα
Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε σήμερα ότι θα διατηρήσει τον νόμο για την μπούρκα, αν εκλεγεί, και θα φροντίσει να εφαρμοστεί με τον καλύτερο τρόπο.

«Θα διατηρήσω βεβαίως τον νόμο για την μπούρκα και θα μεριμνήσω να εφαρμοστεί με τον καλύτερο τρόπο» τόνισε ο Ολάντ μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Γαλλικός νόμος απαγορεύει εδώ και έναν χρόνο την κάλυψη του προσώπου με το μουσουλμανικό ένδυμα (μπούρκα ή νικάμπ) σε έναν δημόσιο χώρο, όπως στον δρόμο, σε δημόσιους κήπους, σε σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.

Ο νόμος έχει ως «στόχο» σχεδόν 2.000 μουσουλμάνες οι οποίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, φορούν στη Γαλλία το μουσουλμανικό ένδυμα μπούρκα ή νικάμπ. Αν οι δυνάμεις της τάξης δεν έχουν το δικαίωμα να αφαιρούν το κάλυμμα από τα άτομα που δεν πειθαρχούν στον νόμο, αυτά κινδυνεύουν με μέγιστη ποινή προστίμου 150 ευρώ, ακόμη και με την αφαίρεση της γαλλικής ιθαγένειας.

Ο νόμος προβλέπει επίσης την τιμωρία των ανδρών που υποχρεώνουν μια γυναίκα να καλύπτει το πρόσωπο και το σώμα με ποινές που φθάνουν μέχρι φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Η ποινή διπλασιάζεται, αν το εξαναγκαζόμενο πρόσωπο είναι ανήλικο.

Οι σοσιαλιστές βουλευτές απείχαν από την Εθνοσυνέλευση κατά την ψήφιση του νόμου, καθώς οι τροποποιήσεις τους «δεν έγιναν δεκτές», εξήγησε ο Ολάντ. Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι «απαραίτητος ένας περιορισμός της οικονομικής μετανάστευσης σε περίοδο κρίσης», προσθέτοντας ότι, εάν εκλεγεί στις 6 Μαΐου, θα επανέλθει στο Κοινοβούλιο η καταγραφή κάθε χρόνο των αναγκών σε εργατικό δυναμικό της γαλλικής οικονομίας.

«Θεωρώ ότι ουδέποτε θα υπάρξει μηδενική μετανάστευση. Θεωρώ ότι θα υπάρχει πάντα μια νόμιμη μετανάστευση. Μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των μεταναστών; Αυτό είναι μια συζήτηση. Όσον αφορά στους ξένους φοιτητές, δεν τάσσομαι υπέρ του περιορισμού τους. Θεωρώ ότι η παρουσία στις πανεπιστημιακές μας σχολές ξένων σπουδαστών είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για τους ξένους φοιτητές, αλλά και για εμάς. Ύστερα, υπάρχει η οικονομική μετανάστευση, και εκεί, σε μια περίοδο κρίσης που βιώνουμε, ο περιορισμός της οικονομικής μετανάστευσης είναι απαραίτητος, αναγκαίος. Θέλω επίσης να καταπολεμήσω την παράνομη μετανάστευση στο οικονομικό επίπεδο. Δεν είναι φυσιολογικό ένας ορισμένος αριθμός εργοδοτών, με κυνικό τρόπο, να χρησιμοποιεί παράνομο εργατικό δυναμικό» δήλωσε.

«Και σε σχέση με την οικονομική μετανάστευση, κάθε χρόνο το Κοινοβούλιο θα ορίζει τον αριθμό των αναγκών της γαλλικής οικονομίας» πρόσθεσε ο σοσιαλιστής υποψήφιος.

Το στρατόπεδο Σαρκοζί έχει θέσει τη μετανάστευση και το Ισλάμ στην «καρδιά» της εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μετά το υψηλό ποσοστό που έλαβε η υποψήφια της άκρας Δεξιάς, Μαρίν Λεπέν, (17,90%) στον πρώτο γύρο.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012, 12:30