Θα εκδωθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί για αποπλάνηση ο Ρομάν Πολάνσκι;

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009, 21:30
Θα εκδωθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί για αποπλάνηση  ο Ρομάν Πολάνσκι;
Η Ελβετία "δεν είχε άλλη λύση" από το να συλλάβει το σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι χθες βράδυ, κατά την άφιξή του στην Ελβετία, όπου επρόκειτο να παραλάβει το βραβείο του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Ζυρίχης, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας Έβελιν Βίλντμερ-Σλιουμπφ.

"Η Ελβετία δεν υπέστη πιέσεις από τους Αμερικανούς (...). Η πολιτική δεν έχει τίποτα να κάνει σ΄αυτό", υπογράμμισε η υπουργός, απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους στη Βέρνη. Δεν υπήρχε "άλλη λύση" από τη σύλληψη του σκηνοθέτη, επέμεινε.

Η υπουργός εξήγησε πως η Ουάσινγκτον δεν εξέδωσε άλλο διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Ρομάν Πολάνσκι μετά το 2005. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελβετία δεν μπόρεσε να συλλάβει το σκηνοθέτη τις προηγούμενες φορές κατά τις οποίες διέμεινε στην ελβετική επικράτεια, επειδή ήταν η πρώτη φορά που η Βέρνη γνώριζε από πριν πως ο σκηνοθέτης επρόκειτο να έλθει στη Ελβετία.

Η Ελβετία δεν έκανε τίποτε άλλο από το να εφαρμόσει τη συμφωνία έκδοσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, είπε η Βίλντμερ-Σλιουμπφ.

"Σε ένα κράτος δικαίου, δεν είναι δυνατόν να γίνονται διακρίσεις. Θα ήταν αδιανόητο ένας άνθρωπος να τύχει διαφορετικής μεταχείρισης", πρόσθεσε.

Ο Άγγλος συγγραφέας Ρόμπερτ Χάρις δήλωσε "κατάπληκτος" από τη σύλληψη στην Ελβετία του Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος ετοίμαζε την προσαρμογή του βιβλίου του "The Ghost" (Το Φάντασμα), λέγοντας πως ο σκηνοθέτης συνηθιζε να κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Ελβετίας, όπου, σύμφωνα με τον ίδιον, διαθέτει μία κατοικία.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009, 21:30