«Θα εξετάσουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010, 18:34
«Θα εξετάσουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας»
Η καγκελάριος της Γερμανίας άφησε σήμερα Σάββατο να εννοηθεί ότι προτίθεται να διευρύνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν.

"Θα συζητήσουμε το να διευρύνουμε περαιτέρω τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων", είπε η Μέρκελ μετά από συνάντησή της με τον Ερντογάν αναφερόμενη στα 33 κεφάλαια στα οποία η Τουρκία πρέπει να εναρμονίσει τους νόμους της με εκείνους της Ε.Ε.

Μέχρι στιγμής, μόλις 13 από αυτά τα αποκαλούμενα "κεφάλαια" είναι ανοιχτά προς διαπραγμάτευση και η Ε.Ε έχει παγώσει οκτώ ακόμα μέχρι η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία.

Η Γαλλία, μαζί με την Κύπρο, είναι αντίθετες στο άνοιγμα άλλων κεφαλαίων, αποκλείοντας προς το παρόν τις διαπραγματεύσεις σε όλα πλην τριών κεφαλαίων.

Επισήμως η Γερμανία προτείνει μία "προνομιακή εταιρική σχέση" για την Τουρκία, αλλά τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να προδικάζουν κανένα αποτέλεσμα.

Η Άγκυρα επιμένει ότι στόχος της είναι η πλήρης ένταξη.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Ε.Ε πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της προς την Τουρκία και ζήτησε από τη Μέρκελ να συνεχίσει να στηρίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

"Δεν μπορεί να υπάρξει επιβράδυνση της διαδικασίας", είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. Ο ίδιος ζήτησε τη γερμανική στήριξη για την άρση της τουρκικής βίζας.

Η Μέρκελ είπε ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο τον Ιανουάριο και θα εξετάσει αν μπορεί η Γερμανία να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην επίλυση των διαφορών των δύο χωρών, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό είναι σημαντικό για την συνεργασία της Ε.Ε με το ΝΑΤΟ σε θέματα ασφαλείας.

"Λέμε επίσης ξεκάθαρα στην Κύπρο ότι αυτό βρίσκεται στην ατζέντα μας και ότι πρέπει να μετακινηθούν και οι δύο πλευρές", είπε η Μέρκελ.

"Για να λυθεί ένα πρόβλημα και οι δύο πλευρές πρέπει να μετακινηθούν", είπε η Μέρκελ.

Η Τουρκία αποτελεί τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά εθνική μειονότητα στη Γερμανία και Τούρκοι είναι οι περισσότεροι από τα τέσσερα εκατομμύρια μουσουλμάνοι που ζουν στη χώρα.

Το 2008 ο Ερντογάν προκάλεσε αντιδράσεις όταν σε ομιλία του προς του Τούρκους κατοίκους της Κολωνίας, είπε ότι η "αφομοίωση συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" και τους κάλεσε να μην παραμελούν την τουρκική γλώσσα.

Ερωτηθείς σήμερα αν εξακολουθεί να συμμερίζεται αυτές τις απόψεις ο Ερντογάν είπε: "Η επιβεβλημένη αφομίωση είναι σαφώς έγκλημα κατά της ανθρωπότητας- υπό αυτή την έννοια δεν έχει αλλάξει η άποψή μου".

"Σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση, είναι θέμα σεβασμού του τρόπου ζωής και των αξιών της κοινωνίας, στην οποία ζεις, το να ζεις μαζί και να ενσωματώνεσαι στην κοινωνία. Αυτό είναι υπερβολικά σημαντικό", πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε ότι " δεν τίθεται θέμα αφομοίωσης. Μιλάμε για ενσωμάτωση, για αποδοχή των νόμων και του Συντάγματός μας, εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας και ειδικά δημιουργία ίσων ευκαιριών για τους πολίτες τουρκικής καταγωγής".

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι σέβεται ιδιαίτερα τον γερμανό πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ για το ότι την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως το Ισλάμ "ανήκει" στη Γερμανία στο πλαίσιο ομιλίας του που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και πολιτικό διάλογο.

"Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει Χριστιανισμός στην Τουρκία ή ότι ο Ιουδαϊσμός δεν είναι μία πραγματικότητα στη χώρα μας", είπε ο Ερντογάν επαινώντας τον Βουλφ.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010, 18:37