«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ με μία συμφωνία»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019, 16:30
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ με μία συμφωνία»
Η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί τις επόμενες ημέρες για να διασφαλίσει ότι υπάρχει μια συμφωνία για το όταν θα αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι δεδομένου του κοινοβουλευτικού αδιεξόδου στη Βρετανία αναφορικά με τους όρους του Brexit ενώ απομένουν λιγότερο από τρεις μήνες πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση της 29ης Μαρτίου, η Γερμανία θα εντείνει τις προετοιμασίες για ένα άτακτο Brexit.

«Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ούτως ώστε η Βρετανία να αποχωρήσει με μια συμφωνία και όχι χωρίς αυτήν», δήλωσε ο Μάας στην Bundestag, την κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια - συνεχίζουμε τον σχεδιασμό για το σενάριο ενός άτακτου Brexit και θα εντείνουμε αυτόν τον σχεδιασμό - έχει να κάνει με το να αποτρέψουμε τον όποιο αρνητικό αντίκτυπο για τους πολίτες και τις εταιρίες μας στο μέτρο του δυνατού».

Ο Μάας δήλωσε ότι η Βρετανία χρειάζεται να εξηγήσει τώρα το πώς σκοπεύει να προχωρήσει εάν επιθυμεί να λάβει μια παράταση της περιόδου διαπραγμάτευσης για την έξοδο, και ότι η ΕΕ θα έχει στον νου της ότι πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Εάν υπήρχε κάτι θετικό σε αυτή τη διαδικασία, αυτό ήταν η ενότητα και η αλληλεγγύη των 27 (υπόλοιπων) μελών της ΕΕ και πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την ενότητα μετά το Brexit και τώρα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης», δήλωσε ο Μάας.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει προσεκτικά την όποια καινούργια πρόταση της Βρετανίας τη Δευτέρα και αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα επανεξεταστεί η συμφωνία αποχώρησης που επιτεύχθηκε με την ΕΕ, δήλωσε ο Μάας, προσθέτοντας ότι προτρέπει τη Βρετανία να επιδείξει ρεαλισμό.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019, 16:30