Θα κατεδαφιστούν 13.000 κατοικίες Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015, 13:59
Θα κατεδαφιστούν 13.000 κατοικίες Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη
Αν είσαι Παλαιστίνιος είναι πολύ δύσκολο να σου εκδοθεί άδεια ανοικοδόμησης στη Δυτική Όχθη, την στιγμή που οι ισραηλινές αρχές εκδίδουν συνεχώς εντολές για κατεδάφιση κατοικιών Παλαιστίνιων «με ρυθμούς πιο γοργούς από όσους προλαβαίνουν οι μπουλντόζες», όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του τοπικού γραφείου για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις στα Κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, της αποστολής του ΟΗΕ (OCHA-oPt).

Τα επίσημα στοιχεία των ισραηλινών αρχών δείχνουν πως έχουν εκδοθεί 11.000 εντολές για κατεδαφίσεις, μια δαμόκλειος σπάθη που επικρέμεται σε περιουσιακά στοιχεία 13.000 Παλαιστίνιων της συνοικίας «C» στη Δυτική Όχθη.

Ήδη οι Ισραηλινοί έχουν καταστρέψει πλέον των 2.800 κτιρίων από το 1988, τα περισσότερα από τα οποία δεν επιτράπηκε να ανοικοδομηθούν εκ νέου. Ακόμη και η τοποθέτηση σκηνής σε οικόπεδο, απαιτεί την έκδοση ειδικής άδειας, η οποία σπάνια χορηγείται σε παλαιστίνιους.

Η «συνοικία C», επρόκειτο να παραδοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή από το 1998, βάσει συμφωνίας με διεθνή επικύρωση, αλλά που ουδέποτε τηρήθηκε από τους Ισραηλινούς και εξακολουθεί να βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή. Στην περιοχή κατοικούν περί τους 300.000 Παλαιστίνιοι.

Παρά τις παλαιστινιακές διαμαρτυρίες, οι ισραηλινές αρχές έχουν δώσει άδεια για την ανέγερση άλλων 300 νέων κατοικιών σε Ισραηλινούς εποίκους, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Γεγονός που έχει προκαλέσει και διαμαρτυρία ακόμη κι από τις ΗΠΑ.

Έχει δοθεί εντολή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάου, για «την άμεση ανέγερση άλλων 300 κατοικιών στο Beit El, οικισμό Εβραίων εποίκων στην Κεντρική Δυτική Όχθη.

Και ενώ υπάρχουν διεθνείς εκκλήσεις ώστε το Ισραήλ να σταματήσει την ανέγερση άλλων οικισμών εποίκων στα κατεχόμενα, οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν και στην κατεδάφιση οικισμού που είχε χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ στο όρος Scopus της Ιερουσαλήμ. Η δικαιολογία είναι ότι ιο οικισμός είχε ανεγερθεί σε τοποθεσία που είχε σχεδιασθεί να γίνει πάρκο…

Πληροφορίες από Reuters/ RT.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015, 14:04