Ο καθαιρεθείς ηγέτης της Κίνας Μπο Σιλάι, πρώην ανερχόμενος αστέρας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, υποσχέθηκε να… ξεπλύνει την τιμή του σε μια επιστολή που έγραψε από τη φυλακή λίγο πριν εκδοθεί η ετυμηγορία της δίκης του για διαφθορά, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ.

Στην επιστολή αυτή, η οποία είναι γραμμένη σε μαχητικό τόνο και απευθύνεται στην οικογένειά του, ο Μπο Σιλάι διαβεβαιώνει πως «μια μέρα» θα ξεπλύνει την τιμή του, προσθέτει η μεγάλη αγγλόφωνη εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ «South China Morning Post». Ο Σιλάι, πρώην μέλος του πανίσχυρου Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και πρώην επικεφαλής του κόμματος στη μητρόπολη Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτική Κίνα), κατηγορείται για διαφθορά, υπεξαίρεση δημόσιων κεφαλαίων και κατάχρηση εξουσίας, εγκλήματα για τα οποία θα μπορούσε να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, ο 64χρονος θα καταδικαστεί σε μακρά ποινή κάθειρξης, διότι αυτό αποφασίσθηκε από την κομμουνιστική ηγεσία έπειτα από επίπονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις.

Στην επιστολή του, ο πρωταγωνιστής του πιο ηχηρού σκανδάλου που έχει ξεσπάσει εδώ και δεκαετίες στην κορυφή της κινεζικής εξουσίας λέει πως περιμένει μια ποινή κάθειρξης. «Θα περιμένω γαλήνια στη φυλακή» γράφει. «Ο πατέρας μου είχε φυλακισθεί επανειλημμένα. Θα ακολουθήσω τα βήματά του» προσθέτει.

Ο πατέρας του, ο Μπο Γιμπό, υπήρξε μέλος του Πολιτικού Γραφείου και θύμα των διωγμών της Πολιτιστικής Επανάστασης (1966-1976), πριν ανακτήσει την εύνοια της εξουσίας. «Ο πατέρας και η μητέρα έχουν πεθάνει, όμως οι διδαχές τους συνεχίζουν να με θρέφουν. Δεν θα ατιμάσω το όνομά τους» γράφει ο Μπο Σιλάι. Ευχαριστεί την οικογένειά του για την υποστήριξή της στη διάρκεια της δίκης που διεξήχθη στα τέλη Αυγούστου και κατά την οποία ο κατηγορούμενος ήταν πολύ μαχητικός και απέρριψε όλες τις εναντίον του κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο αυτής της επιστολής, η οποία γράφτηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης