«Θα μπορούσε να αποφευχθεί το μακελειό του Μπρέιβικ εάν…»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012, 16:57
«Θα μπορούσε να αποφευχθεί το μακελειό του Μπρέιβικ εάν…»
Η βομβιστική επίθεση στο Όσλο που πραγματοποίησε πέρυσι ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, όπως επίσης αυτός θα μπορούσε να έχει συλληφθεί νωρίτερα, αποφαίνεται σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία συστάθηκε με στόχο την άντληση διδαγμάτων από τις αιματηρές αυτές επιθέσεις της 22ας Ιουλίου του 2011 στη Νορβηγία.

«Η επίθεση της 22ας Ιουλίου κοντά στην έδρα της κυβέρνησης θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν εφαρμόζονταν αποτελεσματικά τα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν ήδη», συμπεραίνει η επιτροπή σε έκθεση που επέδωσε στον πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πραγματικά ήταν δυνατή μια επέμβαση της αστυνομίας. Θα μπορούσαν να έχουν σταματήσει τον δράστη των επιθέσεων νωρίτερα», προσθέτει η επιτροπή στην έκθεσή της.

Στις 22 Ιουλίου, ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκότωσε αρχικά 8 ανθρώπους σε βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια μετέβη στο νησί Οτόγια όπου πυροβόλησε και σκότωσε 69 νέους σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Η νορβηγική αστυνομία έχει επικριθεί έντονα για την φερόμενη βραδυπορία της, καθώς πέρασαν περισσότερες από τρεις ώρες μετά την επίθεση στο Όσλο προτού συλληφθεί ο Μπράιβικ στο Οτόγια, ενώ το όνομά του ήταν ήδη γνωστό στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012, 16:57