Αισιόδοξος εμφανίστηκε αργά χθες βράδυ ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά την ολοκλήρωση σύσκεψης της κεντροδεξιάς, σχετικά με το μέλλον της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι «ο τυφώνας της Ρούμπι, αργά ή γρήγορα, θα περάσει και γι’ αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε στο κυβερνητικό μας έργο. Ενώ ο υπουργός Άμυνας, Ινάτσιο λα Ρούσσα, πρόσθεσε: «Το πιο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, με τον καλύτερο τρόπο, για το συμφέρον των Ιταλών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνεργάτες του «μίστερ τιβί» πιστεύουν ότι στη Βουλή και τη Γερουσία, έστω και με μικρή διαφορά, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά συνεχίζει να διατηρεί την πλειοψηφία. Κάτι που θα πρέπει να επαληθευθεί άμεσα, σήμερα το απόγευμα, με την ψήφο δυσπιστίας κατά του υπουργού Πολιτισμού, Σάντρο Μπόντι.

Παράλληλα, η στρατηγική αντεπίθεσης του μεγιστάνα-πρωθυπουργού και των συνεργατών του προβλέπει και νέα εκστρατεία κατά του προέδρου της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι. Την ίδια ώρα, τα τηλεοπτικά κανάλια του Μπερλουσκόνι επανέρχονται στη λεγόμενη «υπόθεση Μοντεκάρλο»: κατηγορούν, δηλαδή, τον πρόεδρο της Βουλής ότι ευνόησε την πώληση ενός σπιτιού που βρίσκεται στο Μόντε Κάρλο.

Πρόκειται για διαμέρισμα εβδομήντα τετραγωνικών μέτρων, το οποίο ανήκε στο πρώην δεξιό κόμμα «Εθνική Συμμαχία» και αγοράσθηκε από τον κουνιάδο του Φίνι. Ο επικεφαλής της ιταλικής Βουλής αρνείται κάθε ευθύνη, αλλά οι συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού επιμένουν ότι πρόκειται σύντομα να φθάσουν νέες αποδείξεις από παράκτιες εταιρείες της Καραϊβικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθοριστικής σημασίας, όμως, παραμένει η έγκριση της ομοσπονδιακής μεταρρύθμισης του κράτους, όσο η Λέγκα του Βορρά πιέζει τον πρωθυπουργό για οριστική υπερψήφιση εντός του Φεβρουαρίου, αλλά ο Καζίνι κατέστησε και πάλι σαφές, πριν από λίγο, ότι το μετριοπαθές κέντρο πρόκειται να καταψηφίσει τον νόμο. «Υπό την παρούσα μορφή, κινδυνεύει να μετατραπεί σε καίριο πλήγμα εις βάρος της αυτονομίας των ιταλικών δήμων» τόνισε ο Καζίνι.

Στην περίπτωση καταψήφισης του νόμου, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα αναγκασθεί να προσφύγει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που πολλοί αναλυτές τοποθετούν χρονικά μέχρι τα τέλη της άνοιξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης