H Βρετανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος είναι υποψήφιος διάδοχος της Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία.

Μιλώντας στο BBC ο Ράαμπ επεσήμανε ότι για να θεωρηθείς αξιόπιστος στις Βρυξέλλες πρέπει να είσαι διατεθειμένος να αποχωρήσεις από μια διαπραγμάτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε, πάντως, ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. με συμφωνία, αλλά δεν επιθυμεί καθυστέρηση της προγραμματισμένης ημερομηνίας εξόδου, δηλαδή της 31ης Οκτωβρίου. Κατά τη γνώμη του, αν τελικά υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία, η Βρετανία θα υποχρεωθεί νομικά να καταβάλει περίπου 14 δισ. στερλίνες, από το κόστος του «διαζυγίου» που ανέρχεται σε 39 δισ.

Από τη μεριά του, σε δηλώσεις του επίσης στο BBC, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ εκτίμησε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον διάδοχο της Τερέζα Μέι να παρακάμψει τη βούληση του κοινοβουλίου και να επιδιώξει να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Πολλοί υποψήφιοι για τη θέση της Μέι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε ένα Brexit με ή χωρίς συμφωνία. Το κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως καταψηφίσει αυτήν την εκδοχή και ο Χάμοντ εκτίμησε ότι δεν οδεύει η χώρα προς την κατεύθυνση της μη συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χάμοντ πρόσθεσε μάλιστα ότι το κοινοβούλιο θα ήταν «αντίθετο» σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία και ότι ο ίδιος δεν θα στήριζε μια τέτοια εκδοχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης