Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι η χώρα του θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα και χαρακτήρισε θετική την προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσε το πρακτορείο SANA.

«Φυσικά θα σεβαστούμε (την απόφαση). Η ιστορία μας αποδεικνύει ότι πάντα τιμούμε την υπογραφή μας σε όλες τις συνθήκες που έχουμε υπογράψει» τόνισε ο Άσαντ μιλώντας σε δημοσιογράφο του ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου Rai News 24, ο οποίος τον ρώτησε αν η Συρία θα συμμορφωθεί με την απόφαση 2118 που υιοθέτησε ομόφωνα την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτίμησε ότι «προφανώς» η χώρα του θα προσφέρει βοήθεια και θα διασφαλίσει την προστασία των ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ), μια ομάδα των οποίων αναμένεται να μεταβεί στη Δαμασκό την Τρίτη.

«Αν οι Αμερικάνοι είναι ειλικρινείς στην προσέγγισή τους προς το Ιράν, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά όσον αφορά στη συριακή κρίση και όλες τις κρίσεις στην περιοχή» σημείωσε ο πρόεδρος της Συρίας.

«Οι Ιρανοί, όπως και οι Σύροι, δεν έχουν εμπιστοσύνη στους Αμερικάνους (…), όμως οι Ιρανοί δεν αντιδρούν με αφέλεια στην προσέγγισή τους. Είναι ένα καλά μελετημένο βήμα που βασίζεται στην εμπειρία των Ιρανών με τις ΗΠΑ από την ιρανική επανάσταση του 1979» πρόσθεσε ο Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, ο Σύρος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Ευρώπη δεν έχει κανέναν ρόλο να διαδραματίσει στην επίλυση της συριακής κρίσης και κυρίως στην ειρηνευτική σύνοδο Γενεύη 2.

«Ειλικρινά, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών δεν έχει την ικανότητα να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο στη Γενεύη 2, διότι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εχέγγυα για να επιτύχουν σε αυτόν τον ρόλο» υπογράμμισε.

«Υιοθέτησαν την αμερικανική πολιτική στις σχέσεις τους με διάφορες χώρες (της περιοχής) από την προεδρία του Τζορτζ Μπους. Πώς μπορούν να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο όταν τους λείπει η αξιοπιστία;» διερωτήθηκε ο Άσαντ.

«Πώς μπορούν να μιλούν για ανθρωπιστική βοήθεια όταν η Ευρώπη έχει επιβάλει το χειρότερο εμπάργκο που έχει γνωρίσει η Συρία από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της» το 1946, κατήγγειλε.

Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, υπογράμμισε ότι για τον ίδιο «οι ένοπλοι είναι τρομοκράτες». «Οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα μπορεί να συμμετάσχει στη σύνοδο της Γενεύης, όμως δεν μπορούμε για παράδειγμα να συνομιλούμε με οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα ή με τρομοκράτες. Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε με ανθρώπους που ζητούν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία» σημείωσε ο Άσαντ, αναφερόμενος στον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης