Ελπίδες για ανακούφιση των κατοίκων της άνυδρης Κένυας γεννά η ανεύρεση τεράστιου υπόγειου κοιτάσματος γλυκού νερού. Εάν οι εκτιμήσεις των Αρχών επαληθευτούν, το κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των αναγκών της χώρας σε νερό για τα επόμενα 70 χρόνια.

Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος Τζούντι Γουαχούνγκου, το κοίτασμα που χωρίζεται σε πέντε υδροφορείς εντοπίστηκε στην περιοχή Τουρκάνα, στα βορειοδυτικά, η οποία υποφέρει από την ξηρασία και τη φτώχεια. Εκτιμάται ότι περιέχει έως και 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα γλυκού νερού, ποσότητα δεκαπλάσια από το απόθεμα που διαθέτει σήμερα η Κένυα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακάλυψη, που κατά τις Αρχές «αλλάζει τα δεδομένα», έγινε έπειτα από ανάλυση δεδομένων από δορυφόρο, ραντάρ και γεωλογικούς χάρτες, σε συνεργασία με την Unesco. Οι ίδιες τεχνολογίες αναμένεται να αξιοποιηθούν για τη χαρτογράφηση των υδάτινων πόρων ολόκληρης της χώρας.

«Οι πληροφορίες μας έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία η χώρα έχει ανάγκη από σταθερά αποθέματα νερού» δήλωσε η υπουργός. «Αυτό το νέο πλούσιο κοίτασμα ανοίγει την πόρτα σε ένα μέλλον μεγαλύτερης ευημερίας για τους κατοίκους της Τουρκάνα και για το έθνος μας. Πρέπει τώρα να εργαστούμε, ώστε να μάθουμε περισσότερα και με υπεύθυνο τρόπο για αυτούς τους φυσικούς πόρους και να τους διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές» πρόσθεσε.

Οι Αρχές παραδέχονται ότι θα είναι δύσκολο το νερό να φθάσει σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη: τους 700.000 κατοίκους της απομονωμένης και υποβαθμισμένης Τουρκάνα, όπου κυριαρχεί η ανομία. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες ομάδες ενόπλων από την Ουγκάντα, το Σουδάν και την Αιθιοπία πραγματοποιούν εφόδους στην περιοχή για να κλέψουν ζώα. Οι έφοδοι συχνά έχουν αιματηρή κατάληξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οργανώσεις όπως η Oxfam χαιρέτισαν την ανακοίνωση, διατυπώνοντας ωστόσο επιφυλάξεις για την αξιοποίηση του κοιτάσματος. Εκτιμούν, όμως, ότι η πραγματική δοκιμασία για τις αρμόδιες Αρχές θα είναι να εγκαταστήσουν τις κατάλληλες υποδομές που θα επιτρέψουν στους κατοίκους ολόκληρης της χώρας να καρπωθούν τα οφέλη της ανακάλυψης.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης